КОМПРОМАТ.UA | Справа Гонгадзе: перейти Рубікон
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ
Справа Гонгадзе: перейти Рубікон

Валентина Теличенко  glavred.info

Справа Гонгадзе: перейти Рубікон

31 июля 2009
  автор: Тетяна Гайжевська  



0
 

Довести справу до кінця можуть лише сміливі професіонали

29 липня вдова журналіста Георгія Гонгадзе заявила про бажання відсторони від справи слідчого Олександра Харченка та усунути від розслідування справи заступника Генерального прокурора Миколу Голомшу.

Прокоментувати таке рішення Мирослави Гонгадзе, а також поділитися своїм баченням щодо перспектив доведення резонансної справи до кінця ми попросили представника потерпілої Мирослави Гонгадзе у суді — адвоката Валентину Теличенко.

Валентина Теличенко вважає сьогоднішній день своєрідним "Рубіконом". За її словами, саме зараз вирішується питання щодо перспектив завершення справи Гонгадзе, яка сьогодні опинилася на роздоріжжі: або "слідство візьме напрямок на викриття замовників і зробить все можливе для цього", або справу Пукача буде передано до суду. Останній варіант означатиме фактичне закриття справи.

"Що ми маємо сьогодні? Ми маємо Пукача, поки що невстановлених замовників, організаторів, пособників злочину. Без встановлення цих осіб, не вичерпавши всі можливості аж до 18-місячного терміну затримання Пукача під вартою, відправляти цю справу до суду я не бачу жодного сенсу, крім бажання убезпечити замовників від викриття", — заявила адвокат.

Щодо причин відводу слідчої групи, вона розповіла про таке. "22 липня після затримання Олексія Пукача ми довідалися з офіційних повідомлень про те, що вночі було проведено допит без участі захисника. Мовляв, Пукач погодився давати свідчення без його участі. Я не бачу найменшої перспективи Генеральному прокурору стверджувати, що цього порушення не було через те, що дві офіційні особи помилитися не могли. Вони говорили не про постанову про пред’явлення обвинувачення, а про слідчу дію — допит. Це дуже-дуже показово". Отже, "думаю, що цей факт є достатньою підставою для того, щоби заявляти відвід керівникові слідчої групи, який допустив це".

Пукачу "світить" щонайменше 13 років, тому він буде гарно поводитися

Щодо того, що затримання Олексія Пукача допоможе довести справу до кінця, Валентина Теличенко "оптимізму не має". Адвокат зазначила кілька нюансів, що можуть стати перешкодою для цього.

З одного боку, до останнього часу Генеральна прокуратура пояснювала гальмування справи відсутністю головного підозрюваного — Олексія Пукача. З іншого боку, коли підозрюваний заарештований, адвокат не бачить, "щоби слідство розробляло інші напрямки, яким допомагають допити Пукача".

"Пукача затримали — це дуже важливо", — визнає пані Валентина. Але як підозрюваний діятиме далі, залежить від багатьох факторів. Адвокат припускає, що Пукач поводитиметься так, як поводила б себе "здравомисляча людина, будучи в його ситуації".

А в ситуації, в яку потрапив екс-генерал, йому вигідна "максимальна співпраця зі слідством", адже "навіть тих двох вироків по справі Гонгадзе і по справі Подольського, які вже набрали законної сили, достатньо для того, щоби Пукача відправити за грати, принаймні, на 13-15 років".

Іще один нюанс полягає в тому, що "одна справа — сказати, де лежить череп", і зовсім інша — "розповісти чесно, що тоді відбулося". Адвокат підкреслила: "Потерпіла готова оцінити правдиві свідчення генерала Пукача, адже ми усвідомлюємо: "личной неприязни", як казав один кіногерой, у Пукача до Георгія Гонгадзе не було і не могло бути. Зрозуміло, що Пукач виконував чийсь наказ".

Валентина Теличенко вважає, що вийти на замовників можна буде лише за умов, якщо Олексій Пукач буде давати чесні свідчення, які, принаймні, виглядатимуть правдоподібно. У випадку, якщо пан Пукач на ходу придумуватиме нові версії та посилатиметься на слова небіжчиків, що неможливо ані підтвердити, ані спростувати, слідство зайде у глухий кут і назавжди поховає усі відповіді.

Висновок адвоката такий: "затримання Пукача є надзвичайно важливим, але це зовсім не гарантія викриття замовників. Більше того — у нашій політичній ситуації для мене є сумнівним, що є загальна політична воля на викриття замовників".

Мирослава Гонгадзе наполягатиме на експертизі ДНК за кордоном

Валентина Теличенко "із великою ймовірністю" припускає, що знайдені нещодавно фрагменти черепа належать Георгію Гонгадзе. Адвокат знаходить пояснення тому, що місцеві мешканці не знайшли останків раніше, адже вони знаходились "зовсім не в тому місці, де було заховане тіло".

Водночас, сумніви щодо приналежності черепа вбитому журналісту може розвіяти лише експертиза. Зокрема, підставою для проведення експертизи ДНК останків є маса нез’ясованих речей: "хтось говорить про те, що невідомо, де знайшли череп, хтось й досі не вірить тому, що тіло без голови, яке перебуває на Оранжерейній, справді належить Георгію Гонгадзе".

Мирослава Гонгадзе має намір вимагати проведення експертизи ДНК за кордоном, — повідомила адвокат. "Українським експертам, навіть якщо вони мають необхідний потенціал і знання, навіть, якщо вони якимось чином не піддадуться політичному тиску, все одно не повірить суспільство, бо суспільство вже має упередження і до роботи українських експертів, і до роботи слідчих Генеральної прокуратури", — пояснила Валентина Теличенко.

Тим не менше, українські фахівці братимуть участь у проведенні експертизи, Фактично це і є причиною того, що Мирослава наполягатиме на проведенні експертизи, "як це передбачено у Кримінально-процесуальному кодексі".

Справу Гонгадзе можуть довести до кінця лише сміливі професіонали

Недовіра Мирослави Гонгадзе до слідства має кілька причин. Зокрема, "сьогодні слідством керує заступник Генерального прокурора, який не спроможний протистояти політичному тиску. Слідчою групою керує слідчий, який так само не спроможний протистояти політичному тиску. Недовіра також обумовлена професійними спроможностями слідства, через те, що було допущено допит в порушення Кримінально-процесуального кодексу".

Більше того, адвокат зазначила на відверті порушення процедури: "вчора в розмові із слідчим Олександром Харченком я довідалася, що він на час затримання Пукача був у відпустці і що тільки 27 липня він провів першу слідчу дію. Що це означає? Це означає, що заступник Генерального прокурора Голомша через голову керівника слідчої групи керував слідством?"

"Мені це нагадує ситуацію, яка сталася в Таращанському районі Київської області в 2000 році, — розповіла Валентина Теличенко, — коли матеріали справи безконтрольно, без реєстрації возили із Таращі до Києва по кабінетах, коли писали протоколи огляду місця події, перебуваючи в Києві". "Чому не документувалось все це, чому це не робилося відповідно до КПК?"

"Якщо ми починаємо з порушення Кримінально-процесуального кодексу, то чому я повинна сподіватись, що це перше і останнє порушення КПК?", — заявляє адвокат.

Ознакою політичного тиску на слідчу групу представник Мирослави Гонгадзе вважає необхідність щоденних звітів. "Слідча група мусить щодня звітувати, що вони зробили сьогодні. Це є тиск, це є робота під тиском. Замість того, щоб слідчий думав: "куди ще мені піти, як мені будувати допит і т.д." — він повинен ще й думати: "як же мені викласти свій звіт для керівництва?"

Тому Валентина Теличенко має "величезне співчуття до будь-кого, хто працює або працюватиме в слідчій групі". Однак "при наявності відповідного професійного рівня сьогодні ще можна і замовників знайти, і, попри політичний тиск, не порушуючи КПК, довести справу, виключно з обвинуваченням замовників, до суду. При відсутності необхідного професійного рівня це буде, звичайно, неможливо".

"Політичний тиск при розслідуванні справи Гонгадзе був завжди, — зазначила адвокат. — Він був, коли в 2000 році намагалися приховати сліди злочину, він мав місце, коли ми слухали справу у суді. Ми нікуди не дінемось від політичного тиску, але працювати за таких умов можуть тільки сильні і високопрофесійні слідчі".

источник: glavred.info
Развитие событий

В НУ-НС уверены, что в деле Гонгадзе еще не все сказано
Москаль: Кравченко вообще не знал Пукача
Убить Гонгадзе приказал Кравченко
Пукач и Литвин встретились на очной ставке
Следователь по делу Гонгадзе заикнулся о высокопоставленном лице
Автомобиль следователя по делу Гонгадзе был протаранен джипом
Следствие по делу Гонгадзе подбирается к Литвину
Неизвестные жертвы "дела Гонгадзе"
Справа Гонгадзе: перейти Рубікон
ГПУ оплатили экспертизу пленок Мельниченко. "Оформляют доказательства"




Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *


НОВОСТИ
Специалисты Государственной аудиторской службы во время ревизии Бородянского поселкового совета выявили нарушения на 19,8 млн грн при использовании средств, выделенных на восстановление поселка.
У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






Загрузка...


Погода, Новости, загрузка...
 
© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
Разработано компанией
AB Design 2007