КОМПРОМАТ.UA | Фейки тижня: "Поворот" до Росії, кабани-диверсанти, тиша про важливе
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ
Фейки тижня:


Фейки тижня: "Поворот" до Росії, кабани-диверсанти, тиша про важливе

06 июня 2013
  автор: Олександр Михельсон  



0
 

У внутрішньоукраїнських справах минулого тижня сталося страшне: президента Януковича звинуватили в грабунку, котрого він не скоював.

СКАНДАЛ НІ ПРО ЩО

Минулого тижня найбільше пропагандистських вихорів збурювало підписання Україною Меморандуму про взаємодію з Євразійською економічною комісією. В Україні, щоправда, цей документ частіше "прив’язують" до Митного союзу Росії, Казахстану й Білорусії.

Навряд чи це варто називати плутаниною. Договір про Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС), куди входять, окрім трьох названих країн, ще й Киргизія та Таджикистан, набув чинності 12 років тому, 30 травня 2001 року. І в ньому було прямо сказано, що ЄврАзЕС має стати першою сходинкою до Єдиного економічного простору та (в перспективі) Митного союзу колишніх радянських республік.

Також в установчих документах ЄврАзЕС проводиться думка про "різношвидкісну інтеграцію": мовляв, ті ж Росія та Білорусь створили "ядро" майбутнього інтегрального проекту, а всі інші можуть приєднуватись до нього в міру готовності.

Треба сказати, що Україна є спостерігачем у ЄврАзЕС іще з травня 2002 року. Та це не потягло ані бажаного для Кремля політичного "упокорення" Києва, ані, з іншого боку, економічних вигід для України. Тож і підписання нинішнього Меморандуму поки що виглядає лише суто пропагандистським трюком. Адже, згідно з офіційною інформацією, жодних практичних наслідків для України документ не тягне.

Зі свого боку, українська влада теж знайшла підстави похвалитися підписанням Меморандуму. Шанувальники геополітичного генія Віктора Федоровича не втомлюються повторювати, що український президент таки змусив норовливих росіян піти на запропоновану ним формулу "3 + 1", котру він, тобто президент, уперше запропонував їм ще 7 квітня 2011 року.

Єдине питання — це, знов-таки, якою є практична користь для України від формули "3+1" у її нинішньому виконанні. Можливо, для відповіді на це питання слід почекати ще два роки. Або дванадцять.

"ТЕРМІНАЛТОР" ЯНУКОВИЧ

У внутрішньоукраїнських справах минулого тижня сталося страшне: президента Януковича звинуватили в грабунку, котрого він не скоював. Ідеться про повідомлення щодо "президентського терміналу" в міжнародному аеропорту "Бориспіль", котре (повідомлення) на кілька днів буквально заполонило українські соцмережі.

Це повідомлення тисячі разів копіювали дослівно: "Поразительно, на что тратятся в Украине просто колоссальные средства. Такую роскошь не в каждой богатой стране можно увидеть. Видимо нашего “гаранта” не устроили неиспользуемые вертодромы на склонах Днепра и в Каневе, так нужно еще и личный президентский терминал в Борисполе построить, да и с каким размахом! Со своим перроном — вдали от шума и суеты обычных пассажиров".

До тексту додавалося фото одного з нових терміналів аеропорту з висоти пташиного польоту. Дивувало, однак, те, що в тексті не було жодних посилань, цифр чи інших підтверджень того, що в "Борисполі" нібито будується термінал винятково для користування Януковича.

Тиждень.ua знайшов не лише першоджерело повідомлення, але й роз’яснення на професійному форумі: як виявилось, ідеться про так звану "залу офіційних делегацій", котрі є в більшості залізничних вокзалів та аеропортів країни. Зокрема, саме через цей термінал передбачається приймати та відправляти й офіційні делегації іноземних країн.

Показово, однак, що кострубато сформульовану "новину" без жоднісіньких підтверджень радо передрукували не лише низка опозиційних політиків, а й величезна кількість рядових користувачів соцмереж. Чи то вони всі винайняті опозиціонерами та/або заокеанськими ворогами української стабільності, чи то від Віктора Федоровича чекають уже чого завгодно… 

ВІЙНА РОСІЙСЬКИМ СВИНЯМ

Більшість фейків тижня, однак, мали російське походження. Якщо канал "Россия-1" уславився сюжетом про "поворот" Януковича до Росії, то аудиторія російського телеканалу НТВ могла насолодитися історією про те, як на внутрішньому авіарейсі однієї з авіакомпаній США з салону перед злетом літака вивели кількох росіян нібито за те, що вони… розмовляли російською мовою.

На українському порталі bigmir.net ця "сенсація", на щастя, супроводиться сюжетом американської компанії ABC news, котрий і вкрали НТВшники (як добре помітно по відеоряду). Щоправда, в американському сюжеті думку про те, що сім’я Бітманів із Сан-Дієго постраждала через незрозумілу стюардам мову, висловлює лише адвокат цієї сім’ї. І немає жодних доказів, що вихідців з Росії, котрі летіли святкувати родинну подію, не висадили, наприклад, за нетверезий стан.

Але російські телевізійники без тіні сумніву пояснюють "правду": янкі, перелякані Бостонськими терактами, витурили миролюбних росіян з літака саме за російську мову. І хоча гроші за квитки їм повернули (визнає НТВ), тоталітарні замашки клятої Америки очевидні.

Єдиною загадкою лишається, як американські стюардеси зрозуміли, що Бітмани розмовляють саме російською.

Другий же сюжет — просто анекдотичний, і має бути згаданий саме як такий. Головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко заявив 2 червня, що епідемія африканської свинячої чуми, котра буяє в 12 регіонах Росії, і особливо — в Краснодарському краї, спричинена… грузинськими спецслужбами. 

"Свиняча чума" безпечна для людей, але смертельна для свиней, і російські ветеринари, намагаючись захистити поголів’я, з 2008 року знищили вже понад 400 тис. цих чудових тваринок. І ось Онищенко заявив "Інтерфаксу": поза всяким сумнівом, це була спланована акція ненависного режиму Михаїла Саакашвілі, котрий (режим) навмисно заразив чумою диких кабанів. А вже від тих зараза перейшла й на домашніх свиноматок.

Що тут скажеш? Коли готувався цей матеріал, той же Онищенко запропонував вирубати в Москві всі тополі, бо їхній пух викликає алергію. Чекаємо заяви, що тополі на зло "москалям" висадили в сорокові роки замасковані агенти ОУН…

"АРАМЕЙСЬКА" ДНК І МОВЧАННЯ УКРАЇНЦІВ ПРО "ГАЗПРОМ"

Традиційно під завершення Тиждень.ua наводить популярний в соцмережах минулого тижня фейк на наукову тему: вчені Гарварда нібито виявили в послідовності молекули спадковості ДНК зашифроване "слово Боже". Слово було зашифроване, щоб ви не сумнівались, арамейською мовою, й повідомляло, що все і всіх створив Господь.

Можна тільки поспівчувати фанатичним шукачам "сенсацій", котрі навіть не звернули уваги, що сайт, котрий повідомив цю новину, чесно позиціонує себе як сайт фальшивих новин. А от авторам сайту, як кажуть, респект. 

Утім, завершимо все ж таки на політичній темі, що стосується України. 29 травня стало відомо про проміжні результати суду щодо "газових угод" між Україною й Росією, підписаних у січні 2009 року. Про них розповів юрист Станіслав Батрин, котрий судиться з урядом через те, що останній не розриває угоди, котрі сама ж влада називає "кабальними".

За словами юриста, суд виявив, що до тих угод підписано в цілому 39 таємних додатків. Проте за весь час після приходу до влади Віктора Янукоича офіційний Київ не зробив ані найменшої спроби оскаржити "кабальні угоди" в міжнародному арбітражі. Це теж встановив суд.

У даному разі, схоже, йдеться не про фальшиву, а, навпаки, про цілком справжнісіньку інформацію. Принаймні, урядовці її не заперечують ані словом. Проте показово, що ця тема, набагато важливіша для майбутнього держави, аніж місцеві вибори й навіть підписання Меморандуму з ЄврАзЕС, лишилась на маргінесі суспільної уваги.

Точніше, не суспільної уваги, а уваги політиків. Адже ні владі, ні опозиції не вигідно ворушити тему угод, котрі підписала Юлія Тимошенко, а підтримують "на плаву" Янукович із Азаровим. Суспільство ж іще не навчилось не реагувати на симулякри, котрі створюють політики, й обговорювати те, що є справді важливим.

источник: tyzhden.ua




Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *


НОВОСТИ
Специалисты Государственной аудиторской службы во время ревизии Бородянского поселкового совета выявили нарушения на 19,8 млн грн при использовании средств, выделенных на восстановление поселка.
У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






Загрузка...


Погода, Новости, загрузка...
 
© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
Разработано компанией
AB Design 2007