КОМПРОМАТ.UA | Міністр переінакшує історію України
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ
Міністр переінакшує історію України

Дмитро Табачник  radiosvoboda.org

Міністр переінакшує історію України

13 сентября 2010
  автор: Івона Ґаль, Gazeta Wyborcza (Польща)   



0
 

Табачник конфліктує не лише з істориками, а й сам із собою. Ще сім років тому він називав Голодомор геноцидом української нації — тепер же це заперечує. Відправити у відставку та ще й поскаржитися на нього в Гаазький трибунал погрожують дедалі більше політиків і громадських організацій. Про це пише Івона Ґаль у польській Gazeta Wyborcza.

Україножер! — гримить опозиція, бо міністр освіти викреслює з підручників історії Помаранчеву революцію, здобутки націоналістів у 1918-1945 роках і згадки про те, що Голодомор штучно організувала влада СРСР.

Боротьба між проросійськими політиками зі Східної України, що вже кілька місяців правлять у Києві, та західноукраїнською опозицією перенеслася в підручники історії. Бо відомий своїми суперечливими заявами, міністр освіти Дмитро Табачник постановив "розмежувати історію та політику".

Отож із підручників історії для п’ятикласників викреслені речення про штучний характер Голодомору, який у тридцяті роки ХХ століття влаштувала радянська влада і в результаті померло щонайменше кілька мільйонів українців. Прибрано також твердження про те, що радянська влада розправлялася з "українськими патріотами" у 1939-1941 роках, коли Західна Україна опинилася в складі СРСР згідно з секретним пактом Молотова — Ріббентропа. Ідеться в основному про членів Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Української Повстанської Армії (УПА).

Міністрові, крім того, не сподобалися фрагменти про Помаранчеву революцію — масові протести у Києві на межі 2004-2005-го після сфальсифікованих на користь Віктора Януковича президентських виборів. Демонстрації змусили владу оголосити нові вибори, де переміг Віктор Ющенко. Янукович виграв цьогорічні президентські перегони, а його Партія регіонів головує в теперішній коаліції.

Усуваючи шматки, де Радянський Союз показаний у негативний світлі, Табачник хоче уподібнити українську систему освіти до російської, тобто наблизити Україну до Росії — вважає опозиція.

Цього тижня колишній прем’єр Юлія Тимошенко зажадала відставки міністра освіти. У понеділок у листі до глави уряду Миколи Азарова того самого затребували депутати Івано-Франківської області, заявивши, що Табачник перекручує історію та "відверто ворожий" до української нації.

Опротестовуючи зміни в підручниках, діячі західноукраїнської організації "Нова Галичина" вирішили роздати всі школам Івано-Франківська портрети провідника УПА Романа Шухевича. Планують також запопасти портрети інших націоналістів, пов’язаних із боротьбою за незалежність України.

Табачник є, мабуть, найбільш суперечливою постаттю в уряді Азарова. У 2009 році він прославився завдяки статті "Від Ріббентропа до Майдану", в якій написав, що "галичани практично не мають нічого спільного з народом Великої України" і що в 1945-му Галичину "можна було безболісно повернути Польщі", а сучасні українці повинні бути вдячні пактові Молотова — Ріббентропа за те, що він відновив територіальну єдність країни.

Не так давно Табачник сказав, що іменування Голодомору "геноцидом українського народу" є вигадкою закордонних істориків. Він запропонував парламентові прийняти резолюцію, в якій голод 1930-х характеризувався б як геноцид народів України, Росії, Казахстану та Молдови. Міністр забув, що сім років тому на посту віце-прем’єра сам назвав Голодомор "свідомим геноцидом української нації".

На думку колишнього начальника Служби безпеки України Валентина Наливайченка, нинішні заяви Табачника про Голодомор порушують українське законодавство, де забороняється публічне заперечення цієї трагедії. Наливайченко пригрозив міністрові освіти, що подасть скаргу до Гаазького трибуналу, й сказав, що український уряд повинен виплатити родичам жертв Голодомору компенсацію.

За президентства Ющенка справа Голодомору була одним із каменів спотикання з Росією, котра заперечує геноцид. Членів ОУН і УПА Ющенко вважав героями визвольної боротьби.

10.09.2010

источник: glavred.info




Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *


НОВОСТИ
Специалисты Государственной аудиторской службы во время ревизии Бородянского поселкового совета выявили нарушения на 19,8 млн грн при использовании средств, выделенных на восстановление поселка.
У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






Загрузка...


Погода, Новости, загрузка...
 
© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
Разработано компанией
AB Design 2007