КОМПРОМАТ.UA | "Замок Балоги" знову виставили на продаж
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ



"Замок Балоги" знову виставили на продаж

06 февраля 2009
  автор: Червоненко Віталій  



0
 

Вчора Мукачівська міська рада оголосила новий конкурс щодо довгострокової оренди замку "Паланок". Це стало можливим після того, як переможець попереднього конкурсу ТОВ "Високий замок" офіційно відмовився від прав оренди.

Скандал навколо мукачівського замку "Паланок" восени 2008 року зробив свою справу — люди, яких пов’язують з іменем Віктора Балоги відмовилися від оренди цього історичного комплексу.

Коротко нагадаємо передісторію. В жовтні 2008 року Мукачівська міська рада в результаті проведеного вже третього конкурсу щодо оренди Мукачівського замку оголосила переможцем ТОВ "Високий Замок", в засновниках якого значаться близькі до Віктора Балоги та Василя Петьовки люди. Вказане товариство було єдиним учасником конкурсу й отримало замок в оренду до 2056 року за 4,5 тисячі гривень на місяць й зобов’язання інвестувати в замок за час оренди 12 млн. гривень. При чому, на попередніх конкурсах місячна плата становила 25,5 тисяч гривень, проте, на таку суму нібито ніхто не погоджувався. 

Ми тоді знайшли підприємців, які хотіли позмагатися за оренду "Паланку" і були готові платити незрівнянно більші кошти за ТОВ "Високий Замок". Проте, ПП "Маєток Скоропадських" не дали взяти участі в конкурсі й віддали комунальну власність в оренду за безцінь.

Напевне, злякавшись гучного розголосу і корупційного скандалу, новоспечені орендарі замку відмовилися від свого права господарювання в "Паланку". Можливо, свою справу зробила економічна криза, яка не дала можливості орендарям знайти кошти для інвестицій в розвиток замку. Саме на це про таку причину можливої відмови орендарів від замку називав в коментарі ще восени народний депутат України Василь Петьовка.

30 січня 2009 року в Закарпатській газеті "Старий-Замок Паланок" було опубліковану заяву орендарів до міського голови Мукачевого Золтана Ленд’єла. "Справа в тому, що київські високопосадовці, народні депутати від певних політичних сил, зокрема, нардеп Геннадій Москаль, віце-прем’єр Микола Томенко, міністр МВС Юрій Луценко та інші підняли великий галас щодо конкурсу на оренду окремих приміщень замку "Паланок", паплюжать міську владу Мукачевого і нас особисто, завдають великої шкоди інвестиційній привабливості Мукачева, влаштували справжній інформаційний терор. Нагнітання політичної ситуації довкола цього проекту унеможливлює нашу подальшу роботу по реконструкції і будівництву в замку Паланок", — йшлося в листі.

В будь-якому разі, ситуація зараз повернулася на старі позиції, і Мукачівська міськрада, спираючись на офіційну відмову попередніх орендарів, вирішила знову виставити замок "Паланок" на конкурс щодо довгострокової оренди.

Після оприлюднення інформації про те, що ТОВ "Високий Замок" відмовляється від своїх прав оренди на "Паланок", виникло багато версій, що ж буде далі. Народний депутат від НУНС Геннадій Москаль, який восени був активним учасником боротьби з ТОВ "Високий Замок" і Віктором Балогою, звернувся до уряду з пропозицією викупити історичну перлину "Паланок" в державну власність. Проте реакції чиновників не було. В Україні не один десяток подібних історичних пам’яток, до яких не дійшли руки в уряду, бо немає грошей на їх утримання. В умовах кризи гроші в бюджеті на "Паланок" не знайшлися.

Зважаючи на це, ініціативу в свої руки знову взяла Мукачівська міськрада. Оскільки грошей на утримання замку немає і в них, то на своєму засіданні 5 лютого 2009 року міські депутати ухвалили рішення провести черговий конкурс щодо оренди замку "Паланок". 

Ми зв’язалися з Вікторією Швардак, депутатом мукачівської міськради від Партії регіонів, яка є членом конкурсної комісії щодо замку "Паланок". Пані Вікторія розповіла, що міськрада більшістю голосів ухвалила рішення про новий конкурс, проте з істотно зміненими конкурсними умовами.

"В орендні умови були внесені істотні зміни. По-перше, сума інвестицій в замок протягом 49 років збільшена з 12 до 17 мільйонів гривень. По-друге, конкурс не може відбутися, якщо буде тільки один претендент на оренду замку. Партія регіонів домоглася цієї зміни, щоб одна єдина фірма не отримала замок без змагання, як то було минулого разу. Сума місячної оренди складатиме 27 тисяч гривень на місяць, з яких тільки 15% треба вносити грошима до міської казни, а решту можна у вигляді інвестицій. Тобто, місячна плата буде на рівні 4 тисяч гривень. Конкурс з оренди розпочнеться з моменту подачі першої заявки на оренду "Паланку". І на останок — потенційний орендатор позбавився права суборенди замку. Минулого разу таке право було, і всі боялися, що орендарі будуть потім здавати замок в оренду третім особам. Територія замку для оренди не змінена", — розповіла Вікторія Швардак.

Інший депутат міськради, бютівець Іван Колядко, в коментарі розповів, що, насправді, немає вже аж такої нагальної потреби здавати замок в оренду.

"Останніми роками місто вклало в замок немалі кошти, він зараз досить пристойно виглядає. Особисто я не голосував за новий конкурс. Треба ще розібратися, куди і як ідуть кошти від туристів, сотні тисяч яких щороку відвідують "Паланок". Новий конкурс має бути відкритим і прозорим. Балога відмовився від замку, тож цього разу минулорічної ситуації не буде. Проте зараз вже інша ситуація, і якщо бажаючі взяти в оренду замку знайдуться, то у них можуть бути фінансові проблеми. Зараз економічна криза, і багато людей, які в нас взяли в оренду інші ділянки землі і об’єкти, масово від них відмовляються і просять відстрочити платежі. Якщо замок не вдасться здати в оренду для розвитку там інфраструктури, то нічого страшного. Він відремонтований, дах повністю перекритий, тож він не розвалиться, навіть якщо буде у комунальній власності, адже збудований міцно", — повідомив Іван Колядко.

Керівник фірми ПП "Маєток Скоропадських" Алла Добруцька з ентузіазмом сприйняла інформацію про повторний конкурс щодо оренди замку. На її думку, не фінансові причини стали підставою відмови ТОВ "Високий Замок" від права оренди, а політичні, а саме скандал, який розгорівся в пресі.

"ПП "Маєток Скоропадських" обов’язково візьме участь в конкурсі на оренду мукачівського замку. Це дуже перспективний об’єкт. Надіємося, цього разу нас таки допустять до конкурсу. Ми готові платити набагато більші кошти за оренду, ніж 4,5 тисячі, які мали платити попередні орендарі. Для нас сума місячної плати і в 30 тисяч гривень виглядає смішною за такий перспективний для розвитку туризму об’єкт. Якщо суми орендної плати в новому конкурсі не змінилися, то пропозиція для нас виглядає дуже привабливо. Головне, щоб там знову все не провели "в темну", не давши потенційним претендентам часу на оформлення необхідних документів" — заявила в коментарі Алла Добруцька. Крім того, на попередньому конкурсі з передачі в оренду "Паланку" були ще й кілька закарпатських бізнесменів, які також хотіли взяти участь у конкурсі, проте їх не пустили. В розпорядженні видання навіть є офіційна заява ПП Гедьо Тетяни, яка подавала пакет документі на участь у конкурсі оренди. Тож охочі взяти участь у новому конкурсі мають знайтися.

Четвертий за ліком конкурс на оренду Мукачівського замку розпочався. Побачимо, чи дійсно цього разу змагання виявиться прозорим та чесним, і замок в оренду отримає той, хто запропонує найкращі умови. Цього разу вже не буде значного адміністративного впливу на конкурс, адже найвпливовіша людина на Закарпатті відмовилася від оренди замку. Хоча, можливо, цього разу може спрацювати давній український принцип — "Сам не гам, і другому не дам". Звичайно, економічна криза теж може внести свої корективи в ситуацію, й охочі інвестувати в "Паланок" можуть не захотіти влазити в інвестиційний проект в такий непевний час.

З іншого боку, може міськрада Мукачевого таки вирішить доводити замок до ладу самостійно. Адже такий привабливий об’єкт може приносити місту, за вмілого управління, не малі кошти.

источник: glavred.info




Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *


НОВОСТИ
Специалисты Государственной аудиторской службы во время ревизии Бородянского поселкового совета выявили нарушения на 19,8 млн грн при использовании средств, выделенных на восстановление поселка.
У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






Загрузка...


Погода, Новости, загрузка...
 
© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
Разработано компанией
AB Design 2007