КОМПРОМАТ.UA | Петр Ющенко: "Ми винуваті, барани..."
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ
Петр Ющенко:


Петр Ющенко: "Ми винуваті, барани..."

20 января 2009
  автор: Евгений Кузьменко  



0
 

Беседа со старшим братом Президента Украины, народным депутатом Петром Ющенко.

А начать мы решили с главного скандала минувшего дня:

- Як Ви розцінюєте вчорашній обмін "газовими" звинуваченнями між Юлією Тимошенко та Юрієм Бойко?

- А я не чув цього...від Вас чую, чесне слово. Я газет не читаю...

- Чому?

- Жовту пресу я не читаю. Читаю тільки "Україну молоду" (редактором "України молодої" является односельчанин и друг братьев Ющенко Михаил Дорошенко — ред.).

- Але ж ви, мабуть, обговорюєте перебіг газової війни з колегами, з Вашим братом. Адже ця тема зараз у центрі суспільної уваги.

- (Сміється) Так, у центрі уваги, але я вам чесне слово даю, що я ці повідомлення (дійсно актуальні) від вас перший раз почув.

- Але ви стежите за розвитком газового конфлікту?

- Мене цікавить дещо інша сторона цієї ситуації. Бо технічні моменти — механізми, як воно все планувалось, — це все зрозуміло. З того боку до першого січня технологічно готувалися місяці. Але мене цікавить інша тема.

- Яка саме?

- Мене цікавить, що дійсно відбувається з газом з того боку.

- Так, і які у вас гіпотези з цього приводу?

- У мене не гіпотези, у мене є сумнів, що там достатньо газу. Оце мене цікавить. Так це буде дуже велика біда. І тут я не маю на увазі ту чи іншу сторону, а в цілому.

- Ця підозра — наслідки роботи вашого дедуктивного методу, чи ви дійсно володієте такою інформацією?

- Ні, тут просто може бути якась інтуїція, тому що, скажімо: чому прокачано лише 97 млн кубів? Це "пшик" називається. І з нього ніхто не виграє.

- Стривайте, але російський газ не міг раптом зникнути...

- Ну, так вони ж припинили...

- А ви з Віктором Андрієвичем ці свої сумніви обговорювали?

- Я вам так скажу — я, знаєте, для себе по життю давно вибрав правило. Є різні речі. Якщо ми говоримо за церкву, то мої думки для нього, я думаю, цікаві. Або — за історію. От ви в Українському домі були?

- Був.

- Бачили галерею? (см. об этом Брат Ющенко рассказал и показал, как украинцы оплодотворили весь мир, а Россию — с особым цинизмомред.)

- Бачив.

- От за це я з ним говорю. Тому що там мене важко повчить, розумієш? Хоча я енергетик за освітою. В мене перша освіта — енергетик. Але це — технологія. Що стосується всіх цих схем — знаєте, треба говорити за те, на що впливаєш. А ляскать язиком...От на нас виходить 9 ліній подачі газу із Росії, через Білорусь дев`ята, вісім діючих, і так далі. І, скажімо так, я лише інтуітивно можу оцінить високий професіоналізм наших служб НАКовських, які заавтономізували українську систему. Не допустили, слава богу, ніяких технічних аварій. Це величезний був іспит, бо ця система в такому режимі ніколи не працювала. То мене, по моїй, так би мовити, первинній кафедрі, удручає той факт, що з нашого боку, на українській стороні, немає лічильників. Нам на вході дають російські дані.

- А чому немає лічильників? Хто в цьому винуватий?

- Ми винуваті, барани, хто ж винуватий?! Уряди наші винуваті! До речі, у 2003 році даже гроші на це виділяли.

- І чому ж тоді українська сторона — без лічильників?

- Ну, треба спитать тих прем`єрів, які в той час були...

- Добре. За Віктора Андрійовича були Тимошенко, Янукович і, до речі, лояльний до вашого брата Юрій Єхануров...

- Ні, та я ж ні на кого не показую пальцем! Я говорю, що як нам поставили у свій час — так і залишилося. От ми говоримо, а ця система у світі — одна з трьох, скажімо так, по рівню, по унікальності.

- Ви маєте на увазі технологічний рівень?

- Ну, можливо, не зовсім так, ми не можемо зрівнятися в надійності з системами європейської — "Рургазу" і так далі. Але наша система стоїть вся. У нас стоять харцизські труби. В 70-х роках започаткували німецькі труби, а потім там вже ембарго було, все інше — і освоїли у Харцизьку. Всі приводи — і на газ, і на нафту — це миколаївська "Зоря", це "Прогрес", "Моторсіч", це Кривий Ріг. Компресори — Суми. Все це — нашого виробництва, до Уренгоя. Так от дивіться: як нас блокували в ті роки (в тому числі і в сімдесяті), лічильнички не поставили. І ми за 20 років майже, у нас не хватило чогось, щоби свою незалежність підкріпить і заслоночкою, і лічильником. І тоді б ми по нашому: приходьте, дивіться, стандартизуйте лічильник, дивіться — ми чесні, ми не крали!

- Ну, і тут ми знову повертаємося до того ж самого питання. За роки Кучми Ви відповідати не можете. Але з 2004 року пройшло чотири роки, можна було б встановити мільйони лічильників. Чому ж цього не було зроблено?

- Я ж сказав: чогось не хватило нам.

- Багато хто з політиків вважає, що у газовому конфлікті Росія виграла в України пропагандистську війну, що вона переконала світ у тому, що зрив поставок газу до Європи у розпал зими — провина України...

- Ні, не переконала. Не переконала і навіть не може переконати, тому що... знаєте, цифра — вперта річ. Даже вони зі свого боку (хоча я, це вже вам говорячи, вважаю некоректним) можуть накрутить, поставить: одна шестерня і друга шестерня на лічильнику — поставить одну меншу за другу — (сміється) і тоді вона буде давать, давать, давать багато кубів.

- Тобто скористатися тим, що з нашої сторони лічильників немає?

- Ми беремо на нашій західній стороні свої лічильники (уже на тому кордоні) — і там наші показники, а тут їхні. Зрозуміло, що істини не буде, будуть ножиці. Але треба не забувать і от що: зараз прийшли закордонні експерти. Якщо вони стануть кругом — і на станціях, і біля лічильників — то вони стануть і на російській стороні. І якщо по минулому періоду, по тому первинному обліку 2008 року — це одне (якщо там шось можна "накатать"). А за нинішній місяць все можна просто перевірити: скільки йде, яка його якість, тиск.

- Якщо вже тема лічильників настільки вас турбує, ви мали сказати про це вашому братові...

- Та він знає це все...Ви слухали, що він говорив? Він же говорив як спеціаліст, будто він закінчив не Тернопільський фінансовий інститут, а Івано-Франківський нафтогазовий...

- Якщо говорити про українську газотранспортну систему у розрізі кадрів, обладнання — вона конкурентоспроможна?

- Труби, обладнання, спеціалісти — все було на Україні. І це — в тому числі і ця унікальна ГТС — є те, що ми маємо зберігати. У Європі цим займається "Сіменс", у Північній Америці — "Дженерал Моторс". Так уявляєте, на якому ми ринку виробництва обладнання для цієї колосальної теми? Оце і в уряді, і в усьому іншому це повинні бути паннаціональні програми, які повинні все це обслуговувати. А ми зараз гриземося і не розуміємо, що ми зараз абсолютно паритетні із тією стороною, яка володіє свердловиною. Повністю — без всяких — ми являємося учасниками одного дійства. І, безумовно, сама елементарна угода, до якої ми в кінці кінців прийдемо, — це на франко-східному кордоні купить у росіян газ. Хто його буде воровать, як там гроші заплачені? (Сміється) Все — і там на кордоні продавать! Чому на це не пойти?

- В будь-якому випадку, це — справа віддаленого майбутнього...

- Майбутнього, але не віддаленого. Тому що, я думаю, загальна енергетична європейська безпека повинна принести поліфонічне рішення всім учасникам. Тому що... ну, по чужій території іде чужа субстанція непроплачена — до чого це спокуса? Коли увесь світ — ще дохристиянського періоду — діяв так: кордон перейшло щось — чи верблюд, чи ще щось — плати гроші, якщо хочеш йти далі! Це елементарно, це очевидно!

- Як енергетик і політик, чи вважаєте ви вважаєте дії українських президента та прем`єра під час цього конфлікту — взаємоузгодженими?

- Я думаю, що, скажімо так, весь удар і всю ініціацію прийняв на себе Президент. Слава богу, що у технологічних, інженерних і, в принципі, менеджерських функціях — не було "разнобою". Це ми говоримо за січень місяць. Але, безумовно, є інші речі. Подивіться, влітку минулого року (я не пам`ятаю, скільки у нас тоді було закачано цього газу) — яка ціна була йому? По 179 доларів — так же? От тоді треба було зразу заплатить. Так який би профіт (profit — англ. "прибуток" — ред.) був!

- Тоді, мабуть, кризи не очікували, гадали, що заплатимо пізніше...

- Ні, ні, там треба було платить, при чому тут криза? В любому випадку, була можливість, підготувавшись, це зробить. А не коли вже трапився ажіотаж грудня-місяця...

- Повернемося до ваших підозр відносно перебоїв із газом у Росії. Отже, це не факт, а ваша гіпотеза?

- Ну, на сьогодні у нас п`ятнадцяте... що зранку говорили (я якось не прислухався)?

- Що саме ви маєте на увазі?

- Ну, з прокачкою. Що обіцяють?

- Нічого не обіцяють, тільки взаємні обвинувачення.

- Так усе ж підписано.

- Росія вимагає прокачувати газ, звинувачує нас у цинізмі, іде сварка навколо маршрутів транзиту. Путін проводить газові лекції з президентами країн східної і центральної Європи — і обробляє їх, обробляє...

- І хай "обробляє", але... знову тут. Труба ж — вона кругла. І працює в односторонньому тільки порядку. І як би хто кого біля тієї труби не обробатував... (сміється) ...все одно повинен пійти газ. Ці... європейці стоять у нас? Так, давайте, говоріть як обиватель. Стоять чи ні?

- Стоять.

- Сидять у нас по станціям? Сидять. Які питання ще? Прибори стоять? Стоять. Вони сертифіковані? Так. Стандартизовані? Стандартизовані. Подивись на комп`ютьер — і все.

Я Вам скажу — оце наша невольна демонстрація надійності нашої системи завтономізованої. Вона підкреслює надійність — ніде немає ніяких зривів. Другий фактор. Обладнання, прилади і все інше — ніхто б до них не під`їхав і не сів би на тій станції, якби він не вірив у ці прилади. Нормально? Нормально. Ну, як же його можна ще украсти?

От у тому числі й оця суєта доповнює оці мої підозри. Але ж рано і пізно це ж проявиться. Я в цьому не переконаний. Але в мене як у обиватєля є сумніви....

15.01.2009

источник: obkom.net.ua




Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *


НОВОСТИ
Специалисты Государственной аудиторской службы во время ревизии Бородянского поселкового совета выявили нарушения на 19,8 млн грн при использовании средств, выделенных на восстановление поселка.
У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






Загрузка...


Погода, Новости, загрузка...
 
© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
Разработано компанией
AB Design 2007