КОМПРОМАТ.UA | Чекаючи на... переселення?
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ
Чекаючи на... переселення?


Чекаючи на... переселення?

30 октября 2013
  автор: Інна Лиховид  



0
 

Що загрожує Центральній бібліотеці для дітей ім. Т.Г. Шевченка в Києві та як попередити її закриття

Напередодні 200-річного ювілею від дня народження поета, певно, усе, що носить його ім’я, має пройти тест на виживання. Спочатку Національний музей Шевченка в Києві, потім хата чумака у Моринцях... Тепер — Центральна бібліотека для дітей ім. Т.Г.Шевченка опинилася у центрі дискусії, чи буде існувати заклад і надалі. Подзвонити до директора бібліотеки Вікторії Копанєвої змусила інформація про приватизацію приміщення. Як з’ясувалося, близько року тому приміщення бібліотеки було включено до Програми КМДА щодо приватизації комунального майна. Приватизація для такого закладу, як дитяча бібліотека, фактично означає виселення. Причому в нікуди, бо іншого приміщення, куди можна було б перевезти бібліотечний фонд, наразі ніхто не запропонував.

Хотілося почути з перших уст, що ж насправді очікує на одну з найголовніших бібліотек країни. Однак Вікторія Копанєва відмовилася давати коментарі без дозволу на це КМДА. Хоча й не заперечила, що проблеми у них дійсно є.

Така конфіденційність наводить на думку, що справа "пахне смаленим", тому реагувати треба негайно. Бібліотека розташована майже у центрі столиці — на проспекті Перемоги, в оточенні магазинів відомих марок та бутиків. Дивно, що бібліотеці вдалося допрацювати до сьогодні у своєму приміщенні...

В Українській бібліотечній асоціації цю ситуацію розцінюють як точку зіткнення інтересів бізнесу й бібліотеки. "Думаю, ці баталії тривають через бізнесові інтереси, — коментує президент асоціації Ірина ШЕВЧЕНКО. — Навіть якщо бібліотеці дадуть інше приміщення, то переїзд — це непроста справа: на це треба не місяці, а роки. Адже це багатий книжковий фонд, упорядковане зібрання документів. Запропоноване приміщення теж має відповідати потребам бібліотеки — технологічно та комунікативно".

На балансі КМДА перебуває усього три бібліотеки — Центральна дитяча бібліотека імені Шевченка, Міська спеціалізована молодіжна бібліотека "Молода гвардія" та Публічна бібліотека імені Лесі Українки. Решта утримуються районними адміністраціями. При підготовці матеріалу з’ясувалося, що всі три бібліотеки вже не перший рік живуть з відчуттям страху, чи не виженуть їх на вулицю. "Ми всі хвилюємося за збереження наших приміщень, я сподіваюся, що нас не продадуть, бо ми розташовані у приміщенні житлового будинку, — коментує директор "Молодої гвардії" Галина КОНАШКО. — Ми не розуміємо, через які обставини дитяча бібліотека ім. Шевченка опинилася в такій ситуації, бо такої інформації нам не дають. Ця бібліотека захищена законодавством, ніхто не має права, крім засновника, вирішувати її долю. А якщо засновник (КМДА) виступив сам з такою ініціативою, то невідомо, що він далі робитиме".

Зараз керівництво дитячої бібліотеки готується до нових судів. За словами Ірини Шевченко, більше ніж півроку тому суд уже ухвалив рішення про збереження бібліотечного приміщення і припинення приватизації. Після цього було повторне звернення до суду, щоби все-таки виселити бібліотеку. "Від імені асоціації ми написали звернення до Олександра Попова, Віталія Кличка та ще кількох народних депутатів, яких просимо втрутитись у ситуацію, щоб залишити бібліотеку на своєму місці. Якщо директор не може давати інтерв’ю, то ми як громадська організація не можемо стояти осторонь", — додає пані Шевченко.

Але йдеться не лише про місце розташування бібліотеки, а й про ту просвітницьку та культурну місію, яку вона виконує. "Я дуже їх поважаю як колег, бо вони намагаються розвивати нові технології, проводити для дітей цікаві лекції, конкурси, втілювати власні проекти, запрошують відомих людей для розмови з дітьми. Це додаткова освіта до шкільної. Бібліотеки роблять велику просвітницьку роботу, але влада цього не хоче бачити. Наші латвійські колеги оцінили роботу бібліотек у грошовому еквіваленті. Виходить, що бібліотека отримує 800, умовно кажучи, тисяч гривень на утримання, а послуг дає на суму майже півтора мільйона гривень", — говорить Галина Конашко.

Експерти не хочуть говорити, що втратить суспільство, якщо Бібліотека ім. Т.Г. Шевченка припинить свою роботу, бо сподіваються, що громадськість цього не допустить. "День" слідкуватиме за розвитком подій.

№196, (2013), 28.10.2013

источник: day.kiev.ua



Читайте также:

Бригинец: Киевская власть хочет продать Центральную детскую библиотеку
Центральную библиотеку имени Тараса Шевченко для детей г. Киева пустят с молотка
Николай Томенко: Власть "празднует" Международный день детской книги продажей детской библиотеки
Прокуратура вернет киевским детям библиотеку им.Шевченко
Детскую библиотеку имени Т.Г.Шевченко вернули киевлянам
Янукович пришел на детскую выставку с 20 охранниками
Возобновились попытки отнять здание у Центральной библиотеки имени Т.Г. Шевченко для детей г. Киева
Олександр Бригинець: Дитячу бібліотеку ім. Т. Шевченка хочуть виселити?
Власть Киева хочет приватизировать Центральную библиотеку имени Т.Г. Шевченко для детей — нардеп
Чекаючи на... переселення?
Попов должен публично заявить, поддерживает ли он выселение Центральной библиотеки для детей, осуществляемое его подчиненными
Прокуратура в суде будет настаивать на незаконности приватизации детской библиотеки им.Тараса Шевченко
У киевских детей хотят забрать библиотеку
Апелляционный суд не разрешил приватизацию Центральной детской библиотеки имени Тараса Шевченко в Киеве
Наприватизувалися?!.
Столичная власть хочет дать Центральной детской библиотеке имени Тараса Шевченко новое помещение



Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *


НОВОСТИ
У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






Загрузка...


Погода, Новости, загрузка...
 
© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
Разработано компанией
AB Design 2007