КОМПРОМАТ.UA | Політика покинула Верховну Раду
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ
Політика покинула Верховну Раду


Політика покинула Верховну Раду

05 мая 2010
  автор: Надія Майна  



0
 

Бійка в Раді — результат "інтелектуальної неспроможності" парламенту, вважають експерти.

Події вівторка, що відбулися у Верховній Раді під час ратифікації угоди щодо подовження термінів перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі, додали далеко не найкращих рис обличчю українського парламентаризму. Своїми оцінками методів парламентської боротьби поділилися директор Міжнародного інституту демократій, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, політолог та поет Володимир Цибулько, а також заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Екскурс в історію бійок в українському парламенті

Бійки в українському парламенті були і раніше, але вони мали характер локальних сутичок. Політолог та поет Володимир Цибулько закликає пригадати побиття депутата Мовчана Наталією Вітренко і Володимиром Марченком, яке відбувалося в кулуарах, але все ж таки — у стінах Верховної Ради. "Далі була сутичка між Григорієм Суркісом та Юлією Тимошенко, яка гострим каблуком наступила на дорогий черевик Суркіса. Далі була "перепльовка" між Михайлом Бродським і Ярославом Кендзьором", — пригадує політолог, називаючи бійки "перманентними процесами".

Він переконаний, що нових парламентських методів винайти неможливо: "Всі можливі правила боротьби в стінах Верховної Ради існують з того скликання, яке проголосило незалежну Україну".

Нещодавню бійку в Раді Володимир Цибулько назвав "завершенням певного етапу інтелектуальної неспроможності". Він пояснив це тим, що команда Тимошенко не народжувала ні нових доктрин, ні нових рецептів виходу з кризи. "Нова ж влада пішла на загострення стосунків, тому що вона фактично грає за старими економічними рецептами команди Тимошенко. Жодного свого рецепту команда Януковича не принесла", — наголосив політолог. Пан Цибулько переконаний, що "така модель побудови влади через недолугий склад парламенту прирікає українську політику на повну деінтелектуалізацію".

Бійка в Раді — це позитив

Нещодавня бійка у Верховній Раді — це позитив, вважає заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. "Банальність, але краще бійка у Верховній Раді, ніж на вулицях Києва", — зауважив політолог.

Пан Голобуцький пояснив, що таке бійка і спротив у нашому парламенті: "Люди, які виконують свої ролі, домовляються, хто кому і що повинен пом’яти. Спочатку б’ються, а виходять із залу і в кулуарах уже обнімаються і йдуть далі разом пити". Тобто бійки в Раді є профанацією протиборства, в яку вірить українське населення.

Найбільшим постраждалим у цій бійці, на думку експерта, є "людина, яка справді вірить в те, про що їй говорять". Остання бійка показала, хто з політиків насправді вірить в те, що він робить, зауважив фахівець.

"Наприклад, Олесь Доній. Він може не подобатися, він погано говорить, він не так махає руками і не так посміхається, як вчать американські спеціалісти, він часто говорить дурниці, але він вірить в те, що він робить! Це найголовніше, чого не вистачає нашим політикам. Він вірить в те, що він робить, і за це отримує по голові", — зазначив Олексій Голобуцький.

Коли дивишся на нашу опозицію та її дії, говорить експерт, стає зрозуміло, що "відсотків на 50 це є чистою профанацією": окремим політичним силам просто вигідно не остаточне розв’язання проблеми, а її "консервування". "Якщо вже використовували такі методи, як димові шашки та заклеювання апаратів для голосування картками, то треба було йти до кінця: ще три шашки і неможливо було б залишатися у Верховній Раді протягом 2-3 годин. І жодні коаліційні домовленості не змусили б Литвина сидіти під цими парасольками", — наголосив пан Голобуцький.

Крім того, експерт зазначив, що для влади буде найкращим варіантом, якщо "11 травня буде прорвано Верховна Раду та відбудеться серйозна бійка". Тому що тоді "регіонали" зможуть сказати: "Дивіться на цю опозицію — вони ж ні фіга не вміють робити! Вони вміють лише битися", вважає політолог. Саме тоді почнеться закручування гайок, як було в інших державах, переконаний пан Голобуцький.

"Тому необхідна консолідована робота опозиції. Їй потрібно забути про своє его та спробувати, ну, принаймні симулювати, що опозиція — це не лише Тимошенко, а сімка чи вісімка опозиційних лідерів", — наголосив експерт.

Бійки в парламенті трапляються не тільки в Україні

Бійка — це сумний факт, але "оптимістична новина полягає в тому, що такі явища трапляються не лише в Україні", запевнив директор Міжнародного інституту демократій, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.

Для багатьох перехідних демократій частими є такі явища, як бійки в парламенті, зауважив експерт: "Це характерно не лише для Тайваню або Південної Кореї, де подібні бійки відбуваються регулярно. Це трапляється і в багатьох розвинених демократіях". Так, наприклад, у Великобританії у Палаті общин досі існує покарання за бійку членів Палати між собою. "Хоча здавалося б, що англійські джентльмени не мають цього робити. Члена Палати общин можуть покарати недопуском до слова, здається, на місяць і штрафом", — зазначив пан Таран. Бійки трапляються і в парламенті Франції, не кажучи вже про Сполучені Штати Америки.

Спроби покарати депутатів Верховної Ради будуть, але їх буде важко довести до кінця, вважає Сергій Таран. Свою точку зору експерт пояснив тим, що якщо зараз Верховна Рада позбавить недоторканності когось із депутатів, то "це буде чітким сигналом для решти, у тому числі й провладних депутатів: те саме може статися завтра з ними". Політолог не сумнівається, що у Генпрокуратурі будуть і розмови про події вівторка, і будуть справи, проте навряд чи їх доведуть до кінця. "Депутати розуміють, що, допустивши прецедент, вони насамперед викопають яму собі", — підкреслив пан Таран.

"Парламент, як дівчина біля штанги…"

За словами Володимира Цибулька, вівторок для опозиції став днем "на зразок Крутів, причому це не була поразка, скоріше — переведення боротьби в іншу форму". Експерт наголосив, що політика покинула парламент й існує поза ним. "Подивимося хоча б на те, що непарламентська партія "Свобода" примудряється наробити більше галасу і більше маніпулювати настроями людей, ніж той самий Блок Литвина, який є парламентською партією. Хоча "Свобода" має значно менше можливостей комунікації із виборцями", — зауважив фахівець.

"Парламент, він як дівчина біля штанги: якщо вона виходить до штанги, вона має роздягатися і крутитися. В стінах парламенту треба роздягатися і крутитися, тобто відстоювати власну ідеологію або намагатися дістати власний зиск та вигоду", — наголосив політолог.

Крім того, він зазначив, що сьогодні парламент перетворився на машину для заробітку грошей. "Оскільки останнім часом політика у нас має найбільшу додану вартість, то в політику пішли бізнесмени. Вони намагаються діяти за правилами бізнесу, за бізнесовими методами", — пояснив пан Цибулько. А політика, за його переконанням, є дещо іншим — окрім права та економіки, це ще інформаційний та духовний комплекс. Натомість зараз влада розглядається "як корпорація, де всі є акціонерами, і кожен акціонер має отримати свої дивіденди".

До того ж в нинішній ситуації Верховна Рада, як суспільний інститут, не являє для людей ніякого інтересу, вважає фахівець. "Команда Януковича погубила всі більш-менш державні інститути. Конституційний суд обнулений, він фактично не існує в суспільстві. Кабмін не має репутації, оскільки він не є самостійним гравцем — він є тупим виконавцем волі Банкової. Тобто залишилася тільки Банкова, а на вершині піраміди — Янукович", — обурюється пан Цибулько.

Підсумовуючи все вище сказане, політолог та поет зауважив, що сьогодні ми маємо "протототалітарну державу", а "якщо почнуться утиски свободи слова, тоді згідно з Конституцією кожен громадянин матиме право на спротив".

Відповідальними за події вівторка є і влада, і опозиція

У методах парламентської боротьби, які ми спостерігали цього вівторка, не було нічого нового, вважає директор Міжнародного інституту демократій, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран. Бійки, запалювання шашок, кидання яєць — через подібні способи парламентської боротьби проходило багато демократій та суспільств, зауважив експерт.

На думку фахівця, під час бурхливої ратифікації угоди про подовження термінів перебування Чорноморського флоту в Севастополі відбулися порушення процедури, які навіть не заперечують самі порушники. "Кілька "регіоналів" відверто і чесно сказали, що їх не було на засіданні парламенту, а голосували їхні картки. Останній, від кого я це чув, був губернатор Тернопільської області. Кілька депутатів-"регіоналів" взагалі перебували за кордоном, проте їхні картки голосували", — зауважив Сергій Таран. Тож експерт робить висновок, що під час цього голосування відбулося пряме порушення процедури голосування, яке "за своєю суттю з точки зору Кримінального кодексу є набагато серйознішим, ніж кидання одним депутатом яєць в іншого". До того ж це відверте порушення відбулося публічно, і його ніхто не заперечував.

Такого роду боротьбі є дуже просте філософське обґрунтування, яке свого часу увійшло у передмови американської конституції, пояснює політолог. "У передмові американської конституції міститься пряма цитата Джона Локка про те, що якщо влада припускається грубих порушень закону, то цим вона себе ставить поза законом. І зміна цієї влади є не правом, а є обов’язком народу!" — наголосив пан Таран.

Крім того, політолог переконаний, що і влада, і опозиція є спільно відповідальними за порушення логіки парламентського процесу, які сьогодні мають місце. "Насамперед відповідальна влада, тому що вона припустилася порушення і закону, і логіки політичного процесу. Опозиція ж відповідальна за те, що привела до парламенту депутатів, котрі можуть вдаватися до дій, які ми побачили у вівторок", — пояснив свою точку зору фахівець.

Сергій Таран наголосив, що бурхливі події вівторка дуже негативно вплинуть на імідж України: "Слово "Україна" тут — ключове. Тому що ці події негативно відіб’ються саме на іміджі України, а не іміджі політичної сили. У світі дивляться на те, що відбувається в Україні загалом, не вдаючись у деталі, хто був винен — чи влада, чи опозиція".

Діяльність опозиції матиме результат не раніше, ніж восени

Оцінюючи шанси опозиції, директор Міжнародного інституту демократій, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран зауважив, що вона зараз може мобілізувати не лише власних виборців, але й тих, хто голосував проти всіх на останніх виборах. Цю думку експерт пояснив тим, що зараз йдеться про ті питання, які не говорять на користь того чи іншого політика: "Йдеться про питання, які торкаються державного суверенітету".

Але фахівець зазначив, що прямо зараз цей шанс не вдасться реалізувати, "тому що люди мають зрозуміти, що таке Янукович і що таке нова влада". "Зараз це відчувають еліти. А щоб це відчули громадяни, має пройти принаймні півроку", — зазначив пан Таран. За оцінками політолога, діяльність опозиції матиме результат не раніше, ніж восени.

Щодо денонсації угод про перебування Чорноморського флоту в Севастополі Сергій Таран зазначив, що цей флот не має військово-стратегічного значення. "Безумовно, це винятково політична присутність. У вік новітніх технологій, космічних воєн не має значення флот, створений у минулому столітті за старими технологіями!" — вважає політолог.

Тож пан Таран переконаний, що якщо новому Президенту доведеться денонсувати угоду по ЧФ, то йому необхідно буде враховувати не лише юридичні моменти, але й політичні, які "дадуть впевненість виборцю, що угода фактично денонсована — не юридично, а політично". "Це можуть бути, наприклад, дуже потужні євроінтеграційні кроки, або посилення формату співпраці з НАТО, або більш українська гуманітарна політика", — припустив фахівець.

источник: glavred.info




Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *

  • 05 мая 2010 | 15:00   Владимир

    Голубуцкий - наиболее точно оценил то, что происходило и происходит в раде, последние лет 19.


    НОВОСТИ
    Специалисты Государственной аудиторской службы во время ревизии Бородянского поселкового совета выявили нарушения на 19,8 млн грн при использовании средств, выделенных на восстановление поселка.
    У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
    С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
    С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
    Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
    Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
    Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
    Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
    Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
    Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
    Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






    Загрузка...


    Погода, Новости, загрузка...
     
    © Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
    При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
    Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
    Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
    Разработано компанией
    AB Design 2007