КОМПРОМАТ.UA | Закриття ЕХ.ua — показова акція чи системна боротьба з піратством?
КОМПРОМАТ.UA
началопоискконтакт

RSS | Блогеры | О нас


СТАТЬЯ
Закриття ЕХ.ua — показова акція чи системна боротьба з піратством?


Закриття ЕХ.ua — показова акція чи системна боротьба з піратством?

01 февраля 2012
  автор: Лілія Гришко  



0
 

Міліція припинила діяльність популярного в Україні файлообмінника ex.ua. 6 тисяч терабайт інформації, які розміщувалися на цьому ресурсі, тепер недоступні. Ex.ua закидають поширення піратської аудіо- і відеопродукції.

Офіційна версія закриття популярного українського файлообмінника — ресурс входить до 25 найбільших піратських веб-сайтів світу. За повідомленням  міністерства внутрішніх справ України, адміністрацію ресурсу очолював громадянин Латвії. Наразі 16 працівників офісу компанії допитуються, а вилучена техніка направлена на експертизу. Правоохоронці порушили кримінальну справу за ч. 2 ст. 176 Кримінального кодексу України. "Приводом до порушення справи стало звернення офіційних представників світових виробників програмного забезпечення — міжнародних корпорацій "Adobe Systems Inc.", "Microsoft Corporation", "Graphisoft Inc.", програмні продукти яких упродовж тривалого часу незаконно розповсюджувались через веб-сайт "ЕХ.ua", — йдеться у повідомленні Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України. 

Виняток з правила?

Експерт у сфері телекомунікацій, юрист Олексій Дідковський наголошує, що в Україні авторські права часто-густо не дотримуються. Попри те, що закон про порушення авторських прав передбачає суворе покарання, правоохоронці не надто переймаються цією проблемою. Закриття ex.ua — виняток. "Це поодинокий випадок. Думаю, не буде повальних перевірок інтернет-ресурсів та файлообмінників", — прокоментував Deutsche Welle Дідковський. Адже ресурси з обміну файлами позиціонують себе лише як майданчик, де користувачі можуть обмінюватися інформацією.

Українські правоохоронці називають блокування ex.ua "подією світового масштабу". "Таке викриття нещодавно вiдбулося в США, де ФБР припинило функцiонування одного з найбiльших свiтових файлообмiнникiв megaupload.com, з допомогою якого поширювалася контрафактна аудiовiзуальна продукцiя i протиправний контент iнших категорiй", — йдеться у повідомленні мiлiцiї. У МВС зазначають, що в листопадi 2010 року Американська асоцiацiя звукозапису RIAA зарахувала ех.ua до числа 25 найбiльших "пiратських" веб-ресурсiв свiту.

Що за офіс?

Натомість інформаційна агенція "Інтерфакс-Україна" із посиланням на представника "ЕХ.UA" Юрiя Пiскового спростувала інформацію про обшук в офісі компанії.  "В ех.ua взагалi немає офiсу на територiї України", — повідомив Пісковий. У якій країні розміщені сервери файлообмінника, представник компанії не повідомив.

Як відомо, раніше керівництво ex.ua заявило, що ресурс поступово перейде на платні послуги. В ex.ua заявляли, що основною проблемою, яка стимулює розвиток піратства, є вартість контенту. Наприкінці 2011 року ex.ua частину свого контенту надавав виключно на платній основі.


Альтернативи ex.ua : де тепер качати контент

Сьогодні близько 14:00 припинив свою роботу файлообмінник http://ex.ua . Припинив за допомогою співробітників міліції, здійнявши хвилю народного гніву в затишному фейсбуці та шумному контакті. Надії на відновлення роботи тануть з кожною годиною. Памятаючи історію з http://infostore.org, можна прогнозувати, що народний гнів ще попереливається по блогах та соц. мережах з півмісяця, на чому історія закінчиться. На жаль.

Втім, життя після http://ex.ua існує, а інші ресурси для скачування також неважко відшукати в мережі. Спеціально для вас Ремаг спробував зібрати найкращі альтернативи користуванню http://ex.ua.

 

Торент-трекери

Торент-трекери здаються найбільш адекватною альтернативою користування http://ex.ua. Відсутня можливість переглядати фільми, проте швидкість скачування здебільшого стабільно висока, що дозволяє безпроблемно скачати фільм і переглядати його вже з жорсткого диску.

По суті, торенти — яскравий приклад того, що можна було б назвати "цифровим маоізмом": інформація зберігається не на серверах сайту, а на комп’ютерах користувачів, сайт лише "направляє" їх одне до одного. Встановлення торент-клієнта (програми для користування торентами) багатьох лякає, хоча це насправді дуже просто.  Типові інструкції присутні практично на кожному торент-сайті, наприклад тут http://www.hurtom.com/news/works/1465-jak-pravilno-koristuvatisja-torrent.html і тут http://wiki.rutracker.org/Как_тут_качать%3F_С_чего_начать%3F .

Отже, торенти. Найбільшим та найпопулярнішим торентом на пострадянському просторі є http://rutracker.org/ , колишній http://torrents.ru . За вмістимістю файлів та швидкості їх публікації багато в чому дає фору http://ex.ua. Інколи правовласники намагаються щось банити, але нечасто і не завжди результативно.

Для патріотів, які прагнуть підтримати все українське найбільш підійде http://www.hurtom.com — найповніший український торент. Також можете шукати цікаві вам файли на українському http://torrents.net.ua .

Допопогти в пошуку необхідного контенту може також досить зручний каталог http://kinobaza.tv/ — з багатьма опціями та фільтрами, де є можливість єдиного пошуку по великій кількості торент-трекерів, зручним вибором ваги та якості до фільмів.

Інші цікаві російські торенти — http://nnm-club.ru , http://rutor.org/ .  Правовласники не мають доступу до цих ресурсів, тому є ймовірність швидко скачати новинки, за якими слідкують власники авторського права. Нагадаю, що такими власниками в більшості не автори фільмів, музики тощо, а компанії, що на талановитих людях намагаються заробити.

Зі західних сайтів — http://thepiratebay.org/ , звісно ж, можна також http://torrentleech.org/ .

Комусь може також сподобатись  вітчизняний http://berloga.net . Або російський http://tracker.hdclub.com.ua/ для любителів фільмів у високій якості.

 

Онлайн-відео та аудіо

Якщо ж скачувати файл, наприклад, фільм, потреби немає, і є бажання подивитися його онлайн — в такому випадку замінників http://ex.ua знайти також можна.

Перше і найочевидніше, що приходить в голову — http://vrontakte.ru . Найбільша пострадянська соц.мережа заразом є і найбільшим піратом — тут можна знайти нескінченні гори потокового відео та аудіо на всі смаки, а легкодоступні плагіни допоможуть при потребі і скачати ці файли.

Інше рішення — відносно новий http://fs.ua/ . Сайт позиціонує себе як "рекомендативна мережа", але, по суті, дає можливість переглядати онлайн велику кількість фільмів, в тому числі прокатних новинок, що було останнім часом неможливо на http://ex.ua.

Англомовним еквівалентом може бути http://www.sidereel.com/ . Та і серіали (без перекладу) там з’являються частіше, ніж будь-де.

Також можна використовувати http://megogo.net , — гірше, за http://fs.ua/ , але також можна знайти окремі речі.

 

Сайти-каталоги

Якщо встановити то рент-клієнт вам не під силу, а інстинкт власності змушує вас саме качати, а не дивитися чи то слухати контент онлайн — у вас зажди лишається можливість качати з каталогів. Такі сайти містять посилання до скачування фільмів, а самі фільми лежать на файлообмінниках — http://letitbit.net/ , http://fileplanet.com.ua та інші. Щоб скачати ці фільми доведеться почекати певний час, переглянути кілька сторінок реклами та качати на неймовірно повільній швидкості. Але якщо існує потреба використовувати саме такі вишукані мазохістичні прийоми — користуйтесь сайтами http://kinofilm.biz.ua , http://bartzmovie.com , http://www.filmuha.ru/ або іншими аналогічними, яких достатньо і які легко знайти в пошуку google.

 

Висновки

Звісно, закриття http://ex.ua — проблема для більшості українських користувачів. Але, що намагаємось ми пояснити у цій статті, — не трагедія вселенського масштабу, адже існують альтернативи цьому сервісу. Можливо, менш зручні, можливо, не настільки прості в користуванні, але цілком придатні для того, щоб перечекати певний час,  доки не зявиться новий http://ex.ua, http://infostore.org абощо.

Сашко Кульчицький, re-mag.com.ua

31.01.2012

источник: dw-world.de




Ваше мнение:

Ваше имя *
Ваш e-mail
Ваше сообщение * Сообщения, содержащие оскорбления, ругательства и нецензурные выражения, будут удаляться без предупреждения.



Поля, отмеченные (*), обязательны к заполнению
Код на картинке *


НОВОСТИ
Специалисты Государственной аудиторской службы во время ревизии Бородянского поселкового совета выявили нарушения на 19,8 млн грн при использовании средств, выделенных на восстановление поселка.
У Києві спалахнув новий гучний будівельний скандал, пов’язаний із забудовником — у Подільському районі ЖК “Рибальський”, який мають здати у четвертому кварталі 2023-го, може стати черговим недобудом.
С февраля по июль 2023 года Турция импортировала около 160 600 тонн угля из оккупированных частей Донецкой и Луганской областей. Общая сумма составляет $14,3 млн.
С начала 2023 г. госпредприятие “Мультимедийная платформа иновещания Украины” заключило соглашений на 360 миллионов гривен: в июле были обнародованы заказы на 217 млн грн, а после отставки Александра Ткаченко с должности министра культуры в августе-сентябре заключили договоров еще на 139 млн грн
Командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заяв, що окрім звільнення Ганни Маляр з посади заступника міністра оборони має бути і кримінальна відповідальність.
Попри важкий фінансовий стан операторів систем розподілу всі вони здійснюють як підготовчі роботи до осінньо-зимового періоду, так і відновлювані роботи — там, де мережі були пошкоджені обстрілами.
Минувшей ночью военная разведка СБУ с помощью дронов-камикадзе атаковала военные самолеты россиян на Курском аэродроме.
Бывший генпрокурор Украины снова обвинил Байдена и его сына в коррупции
Міністр юстиції Денис Малюська і Центральна Колегія міністерства прийняли рішення щодо корпоративних прав власності на ТОВ "Укрбуд Девелопмент"
Сегодня, 4 февраля, боец ​​Нацгвардии Артемий Рябчук, подозреваемый по делу о расстреле военнослужащих в Днепре, отказался от всех показаний, которые ранее давал правоохранителям.
Сегодня, 4 февраля, судьи Высшего антикоррупционного суда Виктор Маслов, Леся Федорак, Игорь Строгий огласили приговор по делу судьи Славянского горрайонного суда Донецкой области Игоря Минаева в получении взятки.






Загрузка...


Погода, Новости, загрузка...
 
© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.
Разработано компанией
AB Design 2007