КОМПРОМАТ.UA
(http://compromat.ua/ru/16/85900/index.html)


Наприватизувалися?!.

Кияни відстояли Центральну дитячу бібліотеку імені Тараса Шевченка  |  shevkyivlib.org.ua

Наприватизувалися?!.

Центральна бібліотека імені Т. Г. Шевченка для дітей міста Києва відстояла своє право на існування

17 ноября 2013

     14 листопада 2013 р. Київський апеляційний адміністративний суд ЗАЛИШИВ БЕЗ ЗАДОВОЛЕННЯ апеляційну скаргу Департаменту комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) № 062/1/8-8261 від 22 серпня 2013 р. за підписом директора Департаменту Парфененка Дмитра Миколайовича, де було викладено прохання до суду "скасувати постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 31.01.13 у справі № 2а-15446/12/2670", який постановив "визнати протиправним та скасувати" рішення Київської міської ради щодо внесення "нежилих приміщень, розташованих за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 25-А, літ. "А", загальна площа — 790,80 кв.м." до переліку об'єктів, які підлягають приватизації шляхом продажу на аукціонах, за конкурсом.

     У березні 2012 року стало відомо про включення приміщення, де розташована Центральна бібліо­тека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, за адресою проспект Перемоги 25-А до переліку об'єктів приватизації "з метою забезпечення запланованих надходжень до бюджету міста Києва".
     Відповідно до Рішення Київської міської ради № 122/7459 від 16 лютого 2012 року, опублікованого в газеті "Хрещатик" від 6 березня 2012 року, приміщення бібліотеки за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 25-А, літера "А" площею 790,80 кв.м, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва, підлягало приватизації шляхом продажу на аукціонах, за конкурсом.
     Це суперечить Закону України "Про приватизацію державного майна" № 2163-XII від 04.03.1992 р., де у Ст. 5 п. 2 зазначено: "Приватизації не підлягають ... бібліотеки, об'єкти культури, мистецтва...", Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" № 32/95-ВР від 27.01.1995 р., де у Ст. 27 зазначено: "Забороняється переміщення бібліотек без надання рівноцінного упорядкованого приміщення для обслуговування користувачів бібліотеки, роботи працівників, зберігання бібліотечних фондів"; Закону України "Про культуру" № 2778-VI від 14.12.2010 р., де у Ст. 20 п. 4 зазначено "Забороняється виселення закладів культури (театрів, філармоній, бібліотек, музеїв, архівів, художніх галерей (виставок), кінотеатрів, позашкільних закладів естетичного виховання і дозвілля дітей та юнацтва, клубних закладів тощо) з приміщень без надання їм іншого рівноцінного приміщення".
     У березні 2012 року у відповідь на рішення Київської міської ради № 122/7459 від 16.02.2012 р. про внесення приміщення, де розміщена та функціонує Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, до Програми приватизації комунального майна територіальної громади міста Києва, за позовом заступника прокурора столиці до Київської міської ради про визнання незаконним та скасування цього рішення було відкрито адміністративну справу.
     31 січня 2013 року завдяки підтримці УБА, під впливом громадськості та звернень народних депутатів України Миколи Томенка та Олександра Бригинця Окружний адміністративний суд м. Києва постановив задовольнити повністю позов заступника прокурора м. Києва та визнати протиправним і скасувати рішення Київради про включення приміщення бібліотеки до програми приватизації шляхом продажу на аукціонах, за конкурсом.
     Через сім місяців після винесення судового рішення 22 серпня 2013 р. Департамент комунальної власності виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) подав апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду на вищезгадане рішення Окружного адміністративний суду м. Києва. 4 жовтня 2013 року Київський апеляційний адміністративний суд відкрив провадження по справі і призначив судове засідання на 31 жовтня 2013 р. Повістка-повідомлення суду про відкриття провадження керівництву бібліотеки надійшла 14 жовтня 2013 р.
     Судовому засіданню передувала миттєва реакція бібліотечного світу і громадськості на ситуацію, що склалась: УБА надіслала листи на ім'я чиновників, народних депутатів із проханням підтримати бібліотеку і допомогти їй відстояти своє право на перебування у приміщенні, у соціальній мережі Facebook створена сторінка "Руки геть від Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва" та ін.

     У день судового засідання бібліотеку прийшли підтримати народний депутат України, Голова Комі­тету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, близько 15 піке­туваль­ників, вимагаючи справедливого рішення, адже київські чиновники посягають на святе.
     "Директор бібліотеки чітко говорить, що ніхто не натякав їм про інше приміщення. Ніхто бібліо­теці нічого не пропонує, тому йдеться про рейдерське захоплення", — прокоментував Микола Томенко.
     Представник позивача, який прагне приватизувати Центральну бібліотеку ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, на засідання так і не з'явився, тому Київський апеляційний адміністративний суд в цей день не ухвалив жодного рішення — він переніс розгляд справи на 14 листопада 2013 року.

     "Очевидно, що приміщення бібліотеки у 790 кв. м на проспекті Перемоги, 25-А — дуже ласий шматочок столичної нерухомості, адже київська влада вже вдруге намагається включити його до переліку об'єктів, що підлягають приватизації. Тому ми публічно звертаємось до Голови КМДА, щоб з'ясувати, чи це в нього така "спеціальна задумка" закриттям бібліотеки ім. Т. Шевченка для дітей розпочати відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, або він просто не знає, що роблять його підлеглі", — зазначив Микола Томенко.

     14 листопада 2013 р. Київський апеляційний адміністративний суд ЗАЛИШИВ БЕЗ ЗАДОВОЛЕННЯ апеляційну скаргу Департаменту комунальної власності м. Києва, а У СИЛІ ЗАЛИШИВ постанову Окружного адміністративного суду від 31 січня 2013 року, якою було задоволено позов прокуратури столиці та скасовано рішення міськради про включення приміщення бібліотеки до переліку об'єктів комунальної власності, які підлягають приватизації шляхом продажу на аукціоні. Таким чином, попереджено використання Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва у комерційних цілях.
     На судовому засіданні були присутні народні депутати України Микола Томенко та Юрій Одарченко, які виступили на захист бібліотеки. "Суд ухвалив рішення, на яке чекало близько 20 тис. дітей. В той же час, ні Попов, ні Герега не зреагували на наше звернення припинити переслідувати дитячу бібліотеку, яке ми оголосили два тижні тому на попередньому засіданні" — зауважив Томенко.

     Як повідомила старший прокурор відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Києва Віта Одуденко, рішення Київського апеляційного адміністративного суду вступило у законну силу з моменту його проголошення. "Сьогодні об'єкти культурно-освітнього призначення перебувають у постійній загрозі: їх приміщення намагаються приватизувати влада, рейдери, приватні структури. Допомогти бібліотекам, дитячо-юнацьким школам, студіям має буква закону. Ми маємо позбутися у законах усіх "лазівок", якими можуть скористатися шахраї", — вважає Одарченко.

     Депутати вирішили спільно розробити та внести поправки, спрямовані на захист міських бібліотек. Зокрема, це стосується нині діючого Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" № 32/95-ВР від 27.01.1995 р., з якого слід виключити норми, які дозволяють маніпуляції із нерухомим майном читалень.

      Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва — один з головних бібліотечних осередків столиці, ім'я Великого Кобзаря якій було присвоєно у 1920 році завдяки клопотанню Павла Тичини і яка вже за 6 років — у 2019-му — відсвяткує своє 100-річчя.

     Щорічно тут організовується і проводиться більше 600 масових заходів, серед яких конкурс читців-декламаторів, знавців творчості Тараса Шевченка "Іду з дитинства до Тараса" в рамках святкування Шевченківського березня, Всеукраїнський тиждень дитячого читання, конкурс дитячого малюнка "Київ та кияни очима дітей" та багато ін. Велику увагу бібліотека приділяє роботі з дітьми з особливими потребами.

    На базі бібліотеки для всіх вікових категорій її читачів функціонує Центр дозвілля "Дитяча країна". У рамках його роботи діти мають можливість подивитися казкові лялькові вистави за літературними творами для кращого запам'ятовування, відвідати гуртки на безкоштовній основі, народознавчу експозицію "Українська хата", розміщену на другому поверсі у відділі мистецтв, яка гостинно відкрила свої двері на початку 2013 року для всіх небайдужих до нашого минулого, української культури, побуту, історії.

    У своїй структурі бібліотека нараховує 9 відділів. Відділи комплектування та зберігання бібліотечних фондів, каталогізації та наукової обробки документів комплектують 47 бібліотек для дітей та 5 дитячих відділів бібліотек для дорослих Києва, формують електронний каталог нових надходжень всього фонду дитячих бібліотек столиці.

     Бібліотечний фонд читальні налічує понад 100 тис. книг. У бібліотеці є безкоштовний Інтернет, Wi-Fi, електронні книги.

     Статус бібліотеки визначено Урядом України як науково-дослідного, інформаційного та консультативного центру з питань культурного розвитку дітей Києва. Відвідувачами бібліотеки є понад 18 тис. дітей столиці.

источник: shevkyivlib.org.ua

© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.