КОМПРОМАТ.UA
(http://compromat.ua/ru/16/50876/index.html)


Українським трансплантологам на вистачає грошей і органів

27 сентября 2010 | 15:49

Окрім недостатнього фінансування розвиток трансплантології гальмується через відсутність необхідної кількості донорських органів.

Про це заявив директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) Руслан Салютін, повідомили в прес-службі МОЗ.

За словами Салютіна, відсутність необхідної кількості донорських органів зумовлене тим, що "наше суспільство не готове до донації трупних органів — родичі відмовляються надати органи померлого для трансплантації".

Між тим, вітчизняне законодавство у галузі трансплантології тут ні до чого. Салютін переконаний, що закон, який регламентує всі ці моменти, досить виважений — подібні закони успішно працюють в країнах ЄС, США.

"Адже не презумпція незгоди заважає донації трупних органів, а менталітет тих, хто не хоче зрозуміти: один донор може врятувати щонайменше чотири людських життя. Бажання подати руку допомоги не підвладне закону. На жаль, і ЗМІ, і вся громада налаштовані проти нього", — зазначив директор Центру.

Якщо ж все-таки спробувати в Україні запровадити презумпцію згоди, то, як переконаний Салютін, "всі суди будуть завалені скаргами родичів на неправомірні дії лікарів.

"Навіть зараз виникають гучні скандали, які породжують міфи про "чорних" трансплантологів. Вносити деякі корективи до закону можна, але змушувати суспільство робити те, чого воно не хоче — справа невдячна", — наголосив фахівець.

 

источник: ut.net.ua

© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.