КОМПРОМАТ.UA
(http://compromat.ua/ru/16/50847/index.html)


Варварство на святій землі


Варварство на святій землі

Московський патріархат будує храм у борщагівському парку "Юність" — без жодних дозволів та погоджень

  автор: Максим САВЧУК   
27 сентября 2010

Два тижні тому в центральній частині парку "Юність", що поблизу вулиці Олеся Курбаса на Борщагівці, Українська православна церква Московського патріархату розпочала будівництво храму Спиридона Триміфунтського. Мешканці сусідніх будинків обурені: будують шаленими темпами та без їхньої згоди, знищено клумбу, вирізано зелені насадження. Документів на будівництво отці не показують, але запевняють, що всі необхідні дозволи мають. У Головному управлінні архітектури Києва кажуть, що жодного храму в парку генпланом не передбачено. А директор Святошинського "Київзеленбуду" говорить, що не в змозі захистити зелену зону. Поки противники забудови збирають підписи та шукають справедливості, священики проводять молебні під стінами споруджуваної церкви, шукаючи підтримки у громадськості.

"Будувати храм почали у святковий день"

"На свято Маковія, коли всі порядні християни йшли до церкви, на території парку "Юність" з’явився паркан і почалося будівництво храму. У святковий день! — розповідає "УМ" мешканка Борщагівки Олена Серафимівна Жукова. — Люди, побачивши це, дуже обурилися — адже на тому місці була клумба, там поні катали діточок, у спеку відпочивало багато мешканців, бо ж їхати через усе місто незручно, ми живемо на околиці... Словом, це була наша зона відпочинку. Поруч із парком є закинутий кінотеатр, що вже не працює 25 років. Раніше священики казали, що на його місці відкриють церкву. Люди-то і не проти були, бо приміщення кінотеатру в жахливому стані. Але ж будувати почали просто посеред парку, а той кінотеатр так само в занедбаному стані, обсипається... Коли заливали фундамент, моя сусідка розмовляла з будівельниками, з отцем Демитрієм, що був на місці. Він сказав, що скоро у парку відкриється церква Спиридона Триміфунтського, і це дуже добре. А щодо знесення старого кінотеатру — люди просто неправильно зрозуміли наміри церковників".

За словами пані Олени, священик пояснив: дозвіл на будівництво церкви у парку надав "Київзеленбуд", більше того — новий храм зводиться згідно з генпланом Києва. Як ще один аргумент на користь будівництва, священнослужитель повідомив, що в цьому районі поблизу більше немає церков, тому новий храм — просто подарунок для вірян. "Але ж це неправда! — обурюється Олена Серафимівна. — Буквально за квартал розташована церква, щоправда, Київського патріархату, за дві зупинки трамваю — ще одна. Чи Московський патріархат не визнає їх як місця для богослужінь?".

"Чому почали будувати саме у парку? В нас багато територій, які пустують, — дивується сусідка пані Олени Лідія Олександрівна. — Та навіть Церква Ісуса Христа знайшла собі місце на Окружній, привела в порядок територію... Чому Московський патріархат не може зробити одночасно дві добрі справи, а нищить те, що належить мешканцям району? В "Юність" їхали люди з Південної Борщагівки, бо там немає парків. Тепер частину цієї невеличкої території в нас відбирають. Причому з блискавичною швидкістю. Без жодних пояснень. І ігноруючи нашу думку. Це просто варварство".

"Ми — не державна структура, можемо й не відповідати"

Прес-секретар предстоятеля УПЦ МП отець Георгій Коваленко, до якого "УМ" звернулася з проханням прокоментувати будівництво, виявилося, про новий "осередок служіння" нічого не знає: "Я на сьогодні не чув про цей храм, але й не маю про всі храми Києва знати... Єдине, що можу сказати, — Спиридон Триміфунтський, на честь якого, як ви кажете, назвуть храм, — наш святий, ми маємо його мощі". Пан Коваленко порадив з усіма питаннями звертатися в канцелярію, але одразу попередив, що відповіді там можуть і не дати — мовляв, саме почалася пора служінь, та й не та в них організація, аби задовольняти цікавість журналістів: "Ви, звичайно, можете надіслати запит... Але я ж кажу: ми не є дер­жавною структурою, можемо й не відповідати...". У канцелярії й справді довідатися нічого не вдалося — на телефонні дзвінки там не відповідали кілька діб.

Захистом зелених насаджень у парку "Юність" займається Святошинське відділення комунального об’єднання "Київзеленбуд". Директор районного "Київзеленбуду" В’ячеслав Грінченко говорить, що дозволів на будівництво вони не надають, та й вберегти дерева від забудови об’єднання не має можливості: "Розумієте, нам надали тільки дозвіл на розробку проектної документації щодо цього об’єкта. Дозволів на будівництво ми не бачили. Я не можу нічого відповісти, бо наразі саме розбираємося в цій ситуації... Справа в тому, що, на жаль, всі будівництва узгоджуються в управлінні архітектури, а нас тільки ставлять до відома".

"Будівництво храму не передбачено"

Справді, на табличці, яку розмістили над будівельним парканом, значиться: "Згідно з планом реконструкції та благоустрою парку "Юність", у цьому місці розпочате будівництво православного храму на честь святого Спиридона Триміфунтського", а план реконструкції затверджує саме Головне управління архітектури та дизайну міського середовища. Але, коли "УМ" звернулася туди із запитом, відповідь приголомшила: головний архітектор Целовальник заперечує будівництво церкви як пункт плану благоустрою парку. Цитуємо його відповідь: "На ваш запит стосовно будівництва храму на території парку "Юність" повідомляємо, що, згідно з погодженим Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища проектом реконструкції парку, будівництво храму не передбачено. Відповідно до затвердженого проекту рекон­струкції парку планується виконати благоустрій території, побудувати будиночок садівника, громадську вбиральню та декоративний фонтан. У Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища не розглядався та не погоджувався проект будівництва храму на території парку "Юність". Тож з усього вищевикладеного можна зробити висновок, що церковнослужителі просто здійснили самозахоплення.

"Під недобудованим храмом благословляли 70-річних першокласників"

Тим часом біля недобудованої церкви вже проводять служби. У неділю о 12 годині зібралися дві групи людей. Перші — аби висловити своє обурення будівництвом і зібрати підписи, інші — щоб узяти участь у молебні для дітей, які першого вересня розпочнуть навчання.

"Дивна така в них служба відбулася. Дітей я не бачив, переважно то були бабусі 70-річні... Але процес пішов — церква шукає своїх потенційних прихожан. Конфліктів не було: і учасники служби, і протестувальники поводилися мирно", — розповідає організатор акції протесту Орест Шевчук.

За його словами, спроби активістів ознайомитися з документами на будівництво закінчилися невдачею. Настоятель нового храму показав мешканцям та міліції лише дозвіл на збір документів. Проте запевнив, що всі папери він має і за необхідності може надати. "Але ж таку саму обіцянку нам уже давав священик, але документів ми і досі не бачили", — говорить Орест Шевчук.

Протестувальники збираються звертатися з відкритими листами до державних органів та київської влади. Тим часом будівельники нашвидкуруч звели каркас і працюють із винятковою продуктивністю і завзяттям.

N 160

источник: umoloda.kiev.ua

© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.