КОМПРОМАТ.UA
(http://compromat.ua/ru/16/2037/index.html)


З одного


З одного "корита"

  автор: Мирослав Греділь  
22 февраля 2008

Бізнес і влада: сіамські близнята "львівського розливу"

Риба гниє з голови. Звісно, "голова" вітчизняної влади у столиці вже давно геть поросла корупцією. То чи можна вимагати від місцевих можновладців зразкової поведінки? Недарма ж під час проведення Львівської обласної партконференції "Нашої України" один із її чільників Ярослав Рущишин заявив, що його партія перетворюється на СДПУ(о).

- Ми стали партноменклатурою при владі. Якщо нічого не змінювати, то наступних виборів нам не виграти. Ми знаємо, яка доля спіткала СДПУ(о). Якщо нічого не робити, то така сама доля очікує "Нашу Україну", — резюмував пан Рущишин.

Корупція також любить облікувати та контролювати

І таки має рацію соратник Віктора Ющенка, бо у "авгієвих стайнях" як виконавчої, так і представницької львівської влади вже давно домінують не закони України і кодекс честі депутата чи держслужбовця, а філософія ковбоїв періоду "золотої лихоманки" у США. Більшість із них живе за принципом "не відкладай на завтра те, що можна... привласнити сьогодні". На цій ниві дехто вже досягнув вершин "професійної майстерності", що особливо проявляється у вузькій спеціалізації окремих індивідів і фінансово-політичних груп. Одні спеціалізуються на лобіюванні власних та своїх однопартійців бізнес-інтересів у сфері нерухомості й у земельних питаннях. Інші успішно займаються "прорубуванням вікон" на митницях і організацією рейдерських атак на підприємців. Треті взяли під свій контроль навчальні заклади та кадрову політику в силових і фіскальних структурах, четверті контролюють фінансові потоки різноманітних бюджетних програм розвитку Львова й області...

На жаль, вітчизняне законодавство все ще не спромоглося сформулювати чіткі правила гри між владою і бізнесом. У нас заборонена лише корупція як використання службових повноважень із метою отримання зиску. Але хто чув хоч би про одного корупціонера, який отримав заслужене покарання? Як каже мій знайомий суддя, зараз до "цюпи" тягнуть лише бідних, дурних і скупих.

Депутати та їхній бізнес

Пересічний читач добре поінформований про найбагатших людей країни, статки яких сягають мільярдної позначки. Їхні обличчя відомі всій країні, вони впродовж років займають чільні місця у законодавчій і виконавчій гілках влади незалежно від того, хто є президентом, прем'єром чи головою найвищого законодавчого органу країни.

Ще ганебніша ситуація у Львові й області, де фактично відсутня будь-яка структурована системна опозиція, де влада працює на себе і майже зовсім не підконтрольна громаді. Така система гальмує розвиток міста й регіону, утворюючи велику прірву між владою (буцімто нашою, "рідною" львівською, українською, патріотичною) і громадою Львова. То які представники бізнесу й політичних партій захищають наші з вами інтереси?

Пропонуємо читачам інформацію щодо бізнесу, яким займаються депутати Львівської міської ради. За основу ми взяли офіційні дані, що їх подавали ці особи під час реєстрації кандидатами в депутати. За півтора року хтось із цих достойників нажив ще більших статків, комусь не так пофортунило із полюванням за "золотою рибкою"...

Пропрезидентська рать — блок "Наша Україна"

№7. Сосновський Тарас Мирославович, голова спостережної ради ТзОВ "Інвестиційна компанія "Комфорт-Інвест". Це материнська компанія групи компаній "Комфорт-Сервіс", до складу якої входить понад 20 виробничо-комерційних підприємств у багатьох регіонах України. Центральні офіси "Комфорт-Інвесту" — у Києві та Львові. Зараз у компанії є дев'ять будівельно-інвестиційних проектів, із них шість — у Львові. За даними компанії "Кредит-Рейтинг", "Комфорт-Інвест" займає 22% будівельного ринку Львова. У 2003-2004 роках "Комфорт-Інвест" зазнала збитків на суму 11 млн грн. Чистий обсяг продаж 2004 року в компанії становив 55,853 млн грн.

№8. Ярема Данило Володимирович, генеральний директор ТзОВ "Ілта-Львів". Компанія — офіційний дилер концерну Peugeot у Львові. Діє з 1994 року, засновниками виступили "Ілта-Київ" і чесько-українське СП Інтеркопрекс.

№ 12. Попович Василь Васильович, голова правління транспортно-туристичної фірми ВАТ "Львів-Інтуртранс", яка до 1994 року була філією "Інтуристу", згодом реорганізувалася в окрему структуру.

№14. Когут Тарас Романович, директор підприємства "Діловий центр", який займається розробкою інвестиційних проектів для промисловості. Штат — п'ять осіб. Підприємство зареєстроване 2003 року, його засновником була громадська організація, тому Тарас Когут позиціонує себе більше як виконавчого директора, а не бізнесмена, порівнюючи "Діловий центр" із маленьким науково-дослідним інститутом.

№ 16. Батюк Юрій Орестович, заступник директора ТзОВ "Львів-Юрсервіс" — юридичної фірми, що спеціалізується на вирішенні господарських спорів, банкрутств підприємств тощо. Юрій Батюк є депутатом міської ради з 1994 року. Громадськості Львова він також відомий через постійні конфлікти з власником ринку "Південний" Петром Писарчуком.

№ 17. Денис Олег Мирославович, засновник та виконавчий віце-президент із адміністративних питань ТзОВ "СофтСерв", входить у раду директорів компанії. Компанію "SoftServe" було створено 1993 року для розробки програмного забезпечення на замовлення та надання консультаційних послуг для клієнтів у США. Першим клієнтом "SoftServe" була компанія "General Electric Corp.". Зараз співпрацює із компаніями: "Kraft Foods", "Інтермаркет", пивоварня "Колос", "Shaker Computer and Management Services Inc." та іншими.

№ 19. Малех Лариса Євсеївна, голова правління ВАТ "Туристична фірма Львів-Супутник", власник 12,55% акцій. Фірма є власником готелю "Супутник" у Львові.

№ 20. Чіпко Андрій Петрович, засновник і директор ПП "ЛТА-Приват", що займається роздрібно-гуртовою торгівлею будівельними матеріалами.

№ 23. Кобрин Богдан Степанович, президент ТзОВ "Спортивний клуб "Сокіл". Свого часу він очолював ФК "Карпати" (Львів).

№ 25. Шлапак Роман Миронович, голова спостережної ради ТзОВ "Торгова компанія "Інтермаркет", котра працює на ринку України з 1992 року. Підприємству належить мережа супермаркетів "Арсен", дисконтних магазинів "Барвінок", магазинів самообслуговування "Інтермаркет". У плані розвитку компанії на 2006-2008 роки передбачено будівництво п'ятнадцяти супермаркетів "Арсен" та шістдесяти "Барвінків". Обсяг інвестицій у будівництво має становити 300 млн USD.

№26. Зафійовський Роман Юрійович, директор ТзОВ "Компанія ПЛЮС", створеної 1995 року. Фірма займається оптовою та роздрібною торгівлею автомобілів та автозапчастин. ТзОВ "Компанія ПЛЮС" є безпосереднім дилером корейської марки автомобілів "Санйонг" в Україні.

№30. Мармура Володимир Йосифович, голова правління АТ "Дальта", що займається виготовленням різноманітних металовиробів.

№ 31. Ферштинський Олег Іванович, директор ПП ВТП "Укртранссервіс", заснованого 2002 року. Займається транспортним забезпеченням турпоїздок. За словами депутата, рік тому він став власником ПП "Віола-Львів", основна діяльність якого спрямована на організацію туристичних поїздок (головний напрямок — внутрішній туризм, зокрема відпочинок у Криму та Карпатах).

№ 32. Усач Наталія Михайлівна, юрисконсульт ТзОВ "Галицька безпека". Агентство нерухомості ТзОВ "Галицька безпека" займається наданням послуг у сфері купівлі, продажу нерухомого майна (квартири, будинки, земельні ділянки, приміщення під виробничі потреби, склади, офісні приміщення, кафе-бари, магазини тощо) орендою житлових та нежилих приміщень, консультаціями та допомогою у виготовленні технічної документації, ремонтними та будівельними роботами, послугами дизайну приміщень та ландшафтного дизайну. За твердженням сайту агентства, послугами фірми користуються громадяни України та іноземці, підприємства, банки, страхові компанії тощо (за матеріалами АН "Прес-тайм").

 

Відомо, хто найбільше кричить "ловіть злодія!" — звісно, сам злодій. Ця народна мудрість, перевірена часом, є дуже актуальною саме для нашого чиновницького і депутатського мурашника. І хоча Львів на початках 1990-х років не без підстав претендував на роль українського П'ємонту, та поступово він перетворився на глуху провінцію, головним критерієм успішності в якій стали не високі пориви духу, а звичайна галицько-хрунівська ненажерливість і заздрість, від якої так потерпав, зокрема, Іван Франко.

Про підтоптану мораль львівських можновладців

То чи змінилося щось у місті Лева? Так, формально Львів став українським містом. І влада наша теж ніби українська. На цьому, на жаль, її чесноти і вичерпуються. Бо як її можна позитивно охарактеризувати, коли за сімнадцять років незалежності в місті не реалізовано жодного масштабного соціального, економічного чи культурологічного проекту, про який заговорила б уся країна? Перед кожними виборами майбутній міський голова та потенційні місцеві депутати щось обіцяють громаді, але як тільки вони потрапляють в омріяні крісла, відразу ж спрямовують свої думки й погляди на нерухомість і землю міста та його околиць, яких ще не встигли "роздерибанити" їхні попередники.

А чим, власне, запам'яталися міські голови Львова, які правили містом за роки незалежності?

Десь згубився на львівських роздоріжжях Василь Шпіцер. Львів'янам запам'яталися хіба його розкішні вуса, про які один львівський дотепник казав, що "у них заблукати можна".

А хто нині згадає солодкі обіцянки "фізика й лірика" (теж — із вусами) Василя Куйбіди, нинішнього міністра регіонального розвитку? Ніхто, бо жодного реального сліду за час свого головування у Львові він після себе не залишив. Так, пан Куйбіда не став "кувати біду", а тихенько отримав розкішне помешкання у престижному районі Львова, видав книжечку власних віршів, а "на десерт" 2007 року ще й замовив у відомого львівського письменника й журналіста Валерія Грабовського товстелезну книгу-альбом про себе із символічною назвою "Місто пробуджених левів". Судячи із фотосесії, котра окремим розділом доповнює розповідь про "подвиги" пана Куйбіди, він тільки те й робив, що сидів за штурвалом винищувача на Скнилівському летовищі, зустрічався з різними відомими людьми та мандрував світами по різних форумах і конгресах. Щось схоже я вже бачив у фотоальбомах про Мао Дзе-Дуна чи Кім Ір Сена...

Любомирові Буняку у Львові не поталанило — йому не дозволили спорудити фортецю на Замковій горі, а про цілодобове водопостачання львів'ян уже й говорити якось некоректно. Пан Любомир запам'ятався ще і постійними сварками із журналістами, що теж похитнуло його і так не надто високий авторитет.

І ось за допомогою піар-проекту під назвою "Самопоміч" до влади прийшов Андрій Садовий і його команда! Обіцянок було — як зір на небі. А що маємо? Земельний "дерибан", розбиті дороги, тотальну корупцію, скандали, що можуть забрати від Львова проведення "Євро-2012"...

І справді, навіщо нашим народним обранцям гризтися такими дрібницями, як те ж звалище у Грибовичах, коли у них є інші, набагато прибуткові заняття? Зрештою, вирішуйте самі.

Пропрезидентська рать — блок "Наша Україна

Продовжимо перелік бізнесових уподобань міських депутатів.

Отже, № 17 у списку фракції "Наша Україна" — Денис Олег Мирославович, засновник та виконавчий віце-президент із адміністративних питань ТзОВ "СофтСерв", входить у раду директорів компанії. Компанію створено 1993 року для розробки програмного забезпечення на замовлення та надання консультаційних послуг для клієнтів у США.

№19. Малех Лариса Євсіївна, голова правління ВАТ "Туристична фірма Львів-Супутник", власник 12,55% акцій фірми.

№ 20. Чіпко Андрій Петрович, засновник і директор ПП "ЛТА-Приват". Займається роздрібно-гуртовою торгівлею будівельними матеріалами.

№ 23. Кобрин Богдан Степанович, президент ТзОВ "Спортивний клуб "Сокіл". Свого часу очолював ФК "Карпати" (Львів).

№ 25. Шлапак Роман Миронович, голова спостережної ради ТзОВ "Торгова компанія "Інтермаркет". Фірма працює на ринку України з 1992 року. Підприємству належить мережа супермаркетів "Арсен", дисконтних магазинів "Барвінок", магазинів самообслуговування "Інтермаркет". У плані розвитку компанії на 2006-2008 роки передбачено будівництво п'ятнадцяти супермаркетів "Арсен" та шістдесяти "Барвінків". Обсяг інвестицій у будівництво має скласти 300 млн USD.

№ 26. Зафійовський Роман Юрійович, директор ТзОВ "Компанія ПЛЮС". Фірма займається оптовою та роздрібною торгівлею автомобілями та автозапчастинами.

№ 30. Мармура Володимир Йосифович, голова правління АТ "Дальта", котра займається виготовленням різних металовиробів.

№ 31. Ферштинський Олег Іванович, директор ПП ВТП "Укртранссервіс". Фірма здійснює транспортне забезпечення турпоїздок. Рік тому Ферштинський став ще й власником ПП "Віола-Львів".

№ 32. Усач Наталія Михайлівна, юрисконсульт ТзОВ "Галицька безпека". Це агентство нерухомості займається наданням послуг у сфері купівлі й продажу нерухомого майна (квартири, будинки, земельні ділянки, приміщення під виробничі потреби, склади, офісні приміщення, кафе-бари, магазини тощо), орендою житлових та нежитлових приміщень, консультаціями та допомогою у виготовленні технічної документації (перевід із житлового фонду в нежитловий, дозволи на вибивання дверей фасаду, консультації та допомога в оформленні документів у БТІ та приватизаційних питаннях), спектром ремонтних та будівельних робіт, послугами дизайну приміщень та ландшафтного дизайну.

Далі про львівських міських депутатів-бізнесменів буде...

источник: ukrtime.com

© Информационный проект "Компромат.UA", 2007-2009. Все права защищены.
При использовании материалов ссылка на "Компромат.UA" обязательна.
Created by: © "Компания дизайн и интернет решений AB Design",
Powered by: © "Admin CMS", 2007-2009.